PRESICA MOSTA

Miletić: ‘Skupili smo 400.000 potpisa za referendum, tresem se od radosti!‘

‘Zadnji puta je 40 tisuća potpisa ukradeno. Nije se htjelo pokazati koji su potpisi nevaljani. Ovaj puta to neće biti tako‘, kaže Grmoja

Nikola Grmoja, Božo Petrov, Marin Miletić, Nino Raspudić, Marija Selak Raspudić, Zvonimir Troskot

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je u četvrtak da su njihove dvije referendumske inicijative prikupile dovoljan broj potpisa te najavio da će potpise dostaviti Hrvatskom saboru 24. siječnja.

"Drago nam je reći da smo uspjeli, obje referendumske inicijative imaju dovoljan broj potpisa, i više od toga, za održavanje referenduma. Pravovaljane potpise ćemo donijeti 24. siječnja u Sabor", rekao je Petrov novinarima u središnjici Mosta.

Saborski zastupnik Marin Miletić kazao je da su prikupili 400.000 potpisa. "Predat ćemo sve provjerene i autentične potpise", dodaje.

Marija Selak Raspudić poručila je da očekuje raspisivanje referenduma, a Nino Raspudić kazao je da su inicijative bile munjevite reakcije netom nakon uvođenja covid potvrda.

Raspudić je ustvrdio da će događaji u zadnjih par tjedana dovesti do dubinskih promjena u Hrvatskoj.

Ministarstvo pravosuđa i uprave utvrdilo je da za valjanost referenduma treba prikupiti 368.446 potpisa.

Ispod pročitajte tijek press konferencije Mosta

------------------------------------

>>> NOVO, 11:20 >>> "Zadnji puta je 40 tisuća potpisa ukradeno. Nije se htjelo pokazati koji su potpisi nevaljani. Ovaj puta to neće biti tako. Ovaj puta je pritisak javnosti puno veći. Ovaj puta je drukčije jer smo mi pripremljeniji jer znamo na što je vlast spremna. Mi ćemo predati pravovaljane potpise. Ponavljam ono što je rečeno, želim volonterima poručiti da mogu mirno proslaviti Božić. Ako vlast bude htjela zaustaviti referendum, ja im to nikad ne bi preporučio", rekao je Nikola Grmoja na konferenciji za medije.

"Nećemo sudjelovati u nikakvih performansima. Nećemo istresati potpise kamionom. Mi smo ozbiljna opozicija i kroz institucije ćemo predati potpise, uz neovisni i naš nadzor. Mi ćemo u danima pred nama napraviti sve što trebamo te predložiti način na koji se treba potpise prebrojati. Ako mi možemo u dvadesetak dana odraditi kompletan posao, očekujemo da institucije to odrade u istom roku. Referendum bi se mogao održati u veljači", rekao je Grmoja.

image

Nikola Grmoja, Božo Petrov, Marin Miletić, Nino Raspudić, Marija Selak Raspudić, Zvonimir Troskot

Damjan Tadic/Cropix

"Nervoza premijera (Andreja Plenkovića) pokazuje da se boji naroda. Sve vlasti imaju strah od referenduma", rekao je Grmoja. "Mi smo danas sretni i pozivamo volontere da se odmore. Neki će možda imati i nemiran Božić."

"Nekoliko desetaka tisuća smo iznad praga. Mi ćemo predati pravovaljane potpise, a svaki nevaljali potpis morat će se obrazložiti. Tu ima procedura i nadzor. Ako je neki potpis nevažeći, to se mora dokazati. Valjda građani zaslužuju da se obrazloži", rekao je Grmoja.


>>> 11:05 >>> Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov rekao je u četvrtak na konferenciji za medije da su obje referendumske inicijative koje je ta stranka pokrenula prikupile dovoljan broj potpisa da bi se održale te da će Most pravovaljane potpisu Hrvatskom saboru 24. siječnja.

Zastupnik Mosta Marin Miletić rekao je da je prikupljeno 400 tisuća potpisa. "Tresem se od radosti", rekao je Miletić na konferenciji za medije te se zahvalio svima koju su podržali referendumske inicijative.

image

Nikola Grmoja, Božo Petrov, Marin Miletić, Nino Raspudić, Marija Selak Raspudić, Zvonimir Troskot

Damjan Tadic/Cropix

"Vidimo da ministar (Vili) Beroš, suprotno europskim preporukama, najavljuje ublažavanje mjera za blagdane, a da je premijer (Andrej) Plenković najavio da će odriješiti kesu za povratnike iz inozemstva. Od Sabora očekujemo raspisivanje referenduma i priliku da hrvatski građani daju svoje mišljenje", rekla je zastupnica Marija Selak Raspudić.

"Danas je dan kad se radujemo. Od današnjeg dana ćemo se svi skupa malo odmarati, prije svega naši volonteri, stotine i stotine ljudi diljem Hrvatske koji su se povezali. Ova inicijativa bila je munjevita reakcija nastala u roku od sedam dana od objave uvođenja covid-potvrda. Mnoga je zvijer ostavila trag na ovome snijegu referendumske inicijative", rekao je zastupnik Nino Raspudić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 14:00