JUTARNJI DOZNAJE

MILIJAN BRKIĆ ISPITAN U USKOK-u Odgovarao istražiteljima o aferi SMS, otkrivamo što mu je Varga napisao u intrigantnoj poruci neposredno uoči uhićenja

 
lijevo: Franjo Varga; desno: Milijan Brkić
 Facebook, CROPIX

Potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ispitan je prošloga tjedna u prostorijama USKOK-a u svojstvu svjedoka u aferi SMS, koja se vodi protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge, a obuhvaćen je i Brkićev kum Blaž Curić, koji je do uhićenja bio vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

S obzirom na to da se radi o fazi istrage koja je nejavna, dolazak Milijana Brkića na ispitivanje u USKOK prošao je nezabilježeno.

Svi ispitani

Međutim, informacija o tome da je Brkić u međuvremenu svjedočio u ovom postupku potvrđena je na ovotjednom istražnom ročištu na Županijskom sudu u Osijeku prilikom produženja istražnog zatvora Vargi i Curiću. Ispostavilo se, naime, da su u odnosu na Curića već ispitani svi predviđeni svjedoci, a jedan od njih bio je i Brkić.

Što je Milijan Brkić rekao nadležnim tužiteljima iz USKOK-a nije bilo moguće doznati. No, na temelju podataka kojima raspolaže Jutarnji list, tužitelje su u prvom redu zanimale dvije teme. Jedna je njegov odnos s Franjom Vargom i pitanje korištenja određenih Varginih usluga, a druga je “pucanje” tajnih policijskih mjera, odnosno Brkićeva komunikacija kako s Vargom, tako i s Blažom Curićem u tjednu Vargina uhićenja.

Kako smo već izvještavali, dan ili dva prije nego što je Varga uhićen 20. rujna u večernjim satima, policijski istražitelji, koji su nadzirali Vargu, zabilježili su da su Vargu kontaktirale dvije osobe zvučnih imena. Prva je nekadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a potom i Milijan Brkić. Iz pouzdanih izvora doznajemo da se nije radilo o telefonskom pozivu, već o kratkoj SMS poruci koju je Brkić poslao Vargi. Jesu li oni tog dana nastavili komunikaciju i na koji način, nije poznato.

Aktiviran alarm

No, u roku manjem od 48 sati, 20. rujna oko 20.30 sati Vargu je nazvala tada nepoznata osoba s tzv. jednokratnog broja mobitela te ga je upozorila da je pod kriminalističkom obradom i da odmah uništi hard diskove i USB stickove. Nakon uhićenja Varga je sam istražiteljima rekao da ga je nazvao Blaž Curić, koji je potom uhićen nekoliko dana kasnije.

Posebno je zanimljiva informacija kome se Franjo Varga obratio kritične večeri nakon dojave da se nalazi pod tajnim mjerama, a prije nego što ga je policija došla privesti. Kako neslužbeno doznajemo, istražitelji raspolažu podatkom da je Varga putem aplikacije Messenger poslao poruku upravo Milijanu Brkiću. A sadržaj poruke, kako neslužbeno doznajemo, zapravo je bilo pitanje treba li stvarno uništiti podatke. Odgovor navodno nije dobio. Znače li navedeni podaci da je Varga zaključio da mu je dojavu uputio Brkić preko posrednika, ili je možda želio kod njega provjeriti ozbiljnost situacije, trebalo bi se razjasniti tijekom istrage. Pritom će od velikog značaja biti i Brkićevo viđenje i objašnjenje sporne situacije, koje je vjerojatno već dao nadležnim tužiteljima.

Tajne na USB-u

Treba napomenuti da Franjo Varga ipak nije uništio podatke, tako da je policija prilikom pretrage kod njega izuzela veći broj računala, USB-ova i mobitela, na kojima su ostali sačuvani gotovo svi podaci. Varga je, kako doznajemo, vrijedno arhivirao svu komunikaciju i dokumentaciju koju je pribavljao ili izrađivao. Tako su kod njega u međuvremenu pronađene i sporne SMS prepiske, ona koju je javnosti prezentirao Zdravko Mamić kako bi “dokazao” pritisak Dinka Cvitana na osječke suce, kao i ona “Ivice Todorića” o navodnom dopisivanju premijera Andreja Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić o slučaju Agrokor.

Što se tiče druge teme Brkićeva ispitivanja, o njegovim ranijim odnosima s Vargom, može se pretpostaviti da su USKOK-ovi tužitelji konfrontirali Brkića s dijelovima Vargine obrane. Naime, Varga je u više navrata u svome iskazu spominjao Milijana Brkića, navevši pritom da je za Brkića odradio određene zadatke. Rekao je i da je Brkić iskoristio rezultate nekih njegovih istraga kako bi pritisnuo i s glavne scene uklonio neke političke protivnike.

Privatna istraga

Između ostaloga je rekao da je, doduše na zahtjev dojučerašnjeg savjetnika predsjednice RH Vlade Galića, pomogao Brkiću da mu se ne oduzme diploma zbog plagiranja. Ispričao je kako je profesorima na Policijskoj akademiji poslao podatke o imovini kojom raspolažu te im pritom dao do znanja na koji je način došao do tih podataka. Varga je ustvrdio da su upravo zbog toga oni odustali od oduzimanja diplome Brkiću. Također je naveo da je za Milijana Brkića istraživao neke njemu privatno bliske osobe.

Ispitana i Curićeva suradnica

USKOK je pored Milijana Brkića ovoga tjedna u svojstvu svjedoka ispitao i Tomislava Karamarka, a saslušana je i Ivana Š., zaposlenica Ministarstva poljoprivrede, povezana s okrivljenim Blažom Curićem. Kako doznajemo, policijski istražitelji utvrdili su da je Curić uz njezinu pomoć nabavio mobilni uređaj i SIM karticu s brojem s kojega je 20. rujna upućena dojava Franji Vargi da se nalazi pod policijskim nadzorom. Ta je SIM kartica odbačena nakon ovog poziva i nije pronađena.

No, na lokaciji u zagrebačkoj Dubravi, odakle je upućen poziv s jednokratnog broja, istražitelji su uhvatili i signal Curićeva privatnog mobitela, pa su tako provjerili i lokacije na kojima je prethodno bio tog dana. A ti podaci doveli su ih do saznanja da je bio u društvu s Ivanom Š., kao i da je to osoba koja je u dućanu u trgovinskom centru u Dubravi kupila SIM karticu. Ivanu Š. ne sumnjiči se da je znala za što će ta kartica poslužiti, odnosno da je svjesno pomagala Curiću u probijanju mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 00:03