ZAMJENIK PREDSJEDNIKA HDZ-A

MILIJAN BRKIĆ 'Orepić maltene poziva na puč, no Bogu hvala nema veliku potporu. Nova većina? Razgovarat ćemo sa svima osim sa SDP-om!'

 Damjan Tadić / Hanza Media

U Dnevniku HRT-a gostovali su Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a te predsjednik kluba zastupnika MOST-a Miroslav Šimić. Komentirali su današnje događaje na političkoj sceni.

- Kriza vlasti je pretežak termin. U svakoj državi potrebna je politička stabilnost. Dogodila su se samo određena pomjeranja u izvršnoj vlasti i imenovani su državni tajnici koji će obnašati dužnosti do imenovanja novih ministara, kazao je Milijan Brkić.

O izjavi Vlahe Orepića da se "Hrvatska nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi i da narod više nego ikad treba promptno reagirati, jer se radi o svojevrsnoj uzurpaciji vlasti" Brkić je rekao da je izjava dokaz o tome kako pojedinci iz Mosta funkcioniraju. Na jedan način, Orepić je unio u praksu ono što se nikad nije dogodilo - maltene poziva na puč, no hvala Bogu nema veliku potporu, pa to više govori o njemu, ocijenio je.

- Ako je ikad potrebna stabilnost, to je sad kad su nam svi pokazatelji krenuli uzlazno. Možete misliti kako je ta njegova izjava odjeknula. Moramo smiriti tenzije, paziti da se ne destabilizira situacija, da oni koji obnašaju vlast budu odgovorni ljudi i da imaju povjerenje obnašatelja vlasti, mišljenja je Brkić.

Smatra da je inicijativa za prkupljanje potpisa za opoziv Bože Petrova i za imenovanje Gordana Jandrokovića predsjednikom Sabora 'zahtjevna operacija, koju treba voditi hladne glave i bez likovanja'. Smatra da Petrov kao odgovoran čovjek mora i u skladu s tim postupiti, nada se da će tu točku odmah staviti na dnevni red.

Sljedeća će faza biti formiranje parlamentarne većine, kaže i najavljuje razgovor sa svim strankama osim sa SDP-om. Dosad je HDZ bio korektan partner, s maksimalnim povjerenjem u Most kao partnera. Most je taj koji destabilizira, smatra.

- Most bi s jedne strane participirao u vlasti kad mu paše, a kad ne, onda bi tu istu vlast kritizirao. Ako ste dio vlasti morate zajedno nositi breme odgovornosti. Most se pokazao kao opozicija u vlastitoj poziciji, nažalost, kazao je Brkić.

Gostujući u večernjem Dnevniku, predsjednik kluba zastupnika MOST-a Miroslav Šimić nije se složio s tvrdnjom Milijana Brkića da su se mostovci ponašali kao opozicija u vlasti. Smatra da su se zastupnici ponašali odgovorno.

Ne zna na temelju čega se stječe dojam da MOST ne odustaje od vlasti. "Vjerujem da smo mi, koji smo prošle godine odlučili o raspuštanju Sabora i odrekli se saborskih fotelja danas imamo situaciju da su naši ministri dali ostavke jer su se odgovorno ponijeli i na taj način riješili potencijalnu ustavnu krizu u koju nas je uveo predsjednik vlade Andrej Plenković svojim neustavnim ponašanjem. Mislim da smo vrlo jasno rekli da nam nije do vlasti, nego do odgovornosti i u ovm slučaju do zaštite hrvatskog ustava i interesa hrvatskih građana. Što se tiče bilo kakvog preslagivanja mi o tome ne razmišljamo. Predsjednik vlade je rekao da ima novu većinu i mi čekamo da on to dokaže", istaknuo je.

"Ne pregovaramo s SDP-om i ne znam na temelju čega je netko mogao doći do tog zaključka", dodao je.

"Ako je netko pokazao da mu nisu na prvom mjestu fotelje onda je to MOST", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 07:17