SAPUNAROV ISKAZ

MILIJUN KUNA IZ CRNOG FONDA Čačić odgovorio na teške optužbe bivšeg šefa HAC-a

Čačić je naglasio da 2007. nije bio niti predsjednik niti odgovorna osoba za financijsko poslovanje HNS-a
 CROPIX

ZAGREB - Bivši čelnik HNS-a Radimir Čačić i njegova nekadašnja stranka danas su odbacili povezanost s navodnom donacijom od milijun kuna iz crnog fonda Hrvatskih autocesta (HAC) koju je HNS-u, kako smo danas ekskluzivno objavili, dao bivši član uprave HAC-a Josip Sapunar.

Jutarnji list objavio je sinoć snimku Sapunarovog ispitivanja u Uskoku u kojoj tvrdi da ga je, nakon što je predao novac pokojnom HNS-ovcu Stanku Kovaču, nazvao Čačić i zahvalio na "velikoj pomoći HNS-u".

"Od naslovnice današnjeg Jutarnjeg lista, preko naslova spomenutog članka, tekstova i opreme istih, razvidno je da se radi o namjeri autora i urednika da me se pokuša povezati s političkom korupcijom i politički i osobno diskreditirati. Još od 2000. godine kada sam postao ministar graditeljstva u tadašnjoj vladi, mnogi su pokušavali moje ime vezati uz koruptivne radnje, u čemu naravno nisu uspjeli, a ovo je samo nastavak takvih zlonamjernih pokušaja. Izričito i autor članka i autor komentara Robert Bajruši neistinito navode da sam predvodio, odnosno bio šef HNS-a 2007. godine, nastojeći time stvoriti privid da njihova insinuacija o mojoj odgovornosti ima temelja.

Naglašavam kako 2007. godine nisam bio niti predsjednik niti odgovorna osoba za financijsko poslovanje Hrvatske narodne stranke, pa tako niti imam saznanja niti mogu komentirati poslovanje stranke u spomenutom periodu, a što se potpuno pogrešno insinuira u spomenutom članku Jutarnjeg lista", navodi Čačić u izjavi poslanoj medijima.

VIDEO: KAKO SAM IZ HAC-a IZVLAČIO NOVAC ZA HNS 'Milijun kuna sam donio u fasciklu. Čačić me osobno zvao da zahvali'

Saborski zastupnik HNS-a Igor Kolman izjavio je danas novinarima da HNS "nema nikakve veze" s navodnom donacijom. "Oni koji su prozvani, vi ste ih imenovali, neka se iz toga vade, to je sve što o tome imam za reći", kazao je Kolman, odgovarajući na Markovu trgu novinarska pitanja o ovom slučaju.

Dodao je da je za navodnu donaciju čuo prije tri mjeseca kad je Sapunar prvi put to rekao Uskokovim istražiteljima. "Ali, oni koji su imenovani, koje je Sapunar imenovao neka se iz toga vade. HNS s time nikada nije imao nikakve veze", kazao je Kolman, dodajući da govori u ime HNS-ova saborskog kluba zastupnika.

- HNS nikada ni od koga nije dobio nikakva novčana sredstva mimo zakona i zakonskih odredbi. Svi sponzori i donatori HNS-a, radilo se o privatnim ili pravnim osobama, u svakom trenutku su objavljeni i dostupni javnosti na našoj web stranici - priopćila je sinoć Hini direktorica komunikacija HNS-a Renata Potočnik.

Zbog izvlačenja novca iz HAC-a preko marketinške agencije Fimi media Sapunar je u srpnju nepravomoćno osuđen na povrat 7,7 milijuna kuna i kaznu od dvije i pol godine zatvora , od kojih "iza rešetaka" mora provesti godinu i tri mjeseca, dok mu se ostatak može zamijeniti uvjetnom kaznom. Sapunar je u jednom od krakova afere Fimi media, u kojoj su ranije nepravomoćno osuđeni bivši premijer Ivo Sanader i HDZ, bio optužen zajedno s HAC-ovim čelnicima Marijem Crnjakom, Juricom Prskalom i Zlatkom Korparom. No, postupak protiv njega je izdvojen jer je jedini priznao krivnju.

Osim u Fimi mediju Sapunar je umiješan i u aferu Remorker. Istraga u tom slučaju također je pokrenuta zbog izvlačenja novca iz HAC-a, ali i Hrvatske gospodarske komore zbog čega je pod istragom i dugogodišnji predsjednik te institucije Nadan Vidošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:54