HELI CENTAR

MILIJUNSKA RUSKA INVESTICIJA U ZAGORJE Pogledajte kako izgleda najmoderniji simulator letenja

 Ranko Šuvar/CROPIX

“Ovdje, u Krapinskim Toplicama, instaliran je, prvi na svijetu, najsuvremeniji Full flight simulator Level D s najvećom razinom vjernosti letjelice za helikopter Mi 17”, tvrdi Danijel Vuković, voditelj simulatora, u danas otvorenom Heli Centru Toplice.

Riječ je o centru za obuku i trening pilota za helikoptere Mi 17 i Mi 171. U Centar, koji se prostire na 2600 četvornih metara, uloženo je 12 milijuna eura, a simulatori imaju sve uređaje koji se koriste u spomenutim letjelicama. Direktor Heli Centra Toplice ruski je državljanin Nikolaj Akulenko, a na pitanje tko je investitor, šturo odgovara da je riječ o stranom kapitalu i da je tvrtka registrirana na Britanskim Djevičanskim Otocima.

Tvrtke iz aviobiznisa

Na svečanom otvorenju investitore su pozdravili pomoćnik ministra za promet i krapinsko-zagorski župan iako ni oni zapravo ne znaju tko je uložio novac u taj suvremeni helikopterski centar. Uspjeli smo doznati da je riječ o privatnim osobama i tvrtkama iz Rusije koje su povezane s tvrtkama iz aviobiznisa. Te ruske ulagače u Hrvatsku prije nešto više od godinu dana doveo je Franjo Sremić, vlasnik tvrtke ACM.

Na pitanje zbog čega su njegovi poslodavci izabrali baš Hrvatsku, Akulenko odgovara da je “riječ je o jako lijepoj zemlji u kojoj žive ljubazni ljudi”. Tek na dodatno inzistiranje otkriva kako im je vrlo važno da je Hrvatska članica EU. Cijenu korištenja simulatora ne žele otkriti te tvrde da ovisi o paketu željene usluge.

Borbeno i VIP letenje

U Centru su u ovom trenutku instalirana dva najsuvremenija simulatora za uvježbavanje pilota za probno, borbeno i VIP letenje. Plan je postaviti još dva simulatora koje je proizvela tvrtka Tranzas Aviatio iz Sankt Peterburga u suradnji s ruskom kompanijom OKB MIL.

Obuku će provoditi tri bivša vojna pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a u istodobno se može obučavati četiri do šest posada. U tvrtki je zaposleno 15 ljudi, među kojima je popriličan broj nekadašnjih djelatnika Ministarstva obrane.

U Centru su već bili predstavnici Venezuele i Pakistana, a računaju i na druge južnoameričke te države Azije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:43