STOTINJAK U BOLNICI

Milinović: Bit će još umrlih od svinjske gripe

'Ne razmišljam o zabrani cijepljenja kao moja kolegica u Poljskoj, i nemam njezinu hrabrost'
 Mario Pušić

KARLOVAC - Osobi koja je u nedjelju preminula u Zagrebu nije laboratorijski potvrđen virus H1N1 te ona neće biti prijavljena Svjetskoj zdravstvstvenoj organiziaciji kao hrvatska peta žrtva svinjske gripe - rekao je ministar zdravstva i socijelne skrbi Darko Milinović.

Milinović je obilazeći ogulinsku i karlovačku bolnicu novinare pozvao da se ne takmiče tko će prvi obajviti smrt od svinjske gripe, jer je "gotovo stopostotno sigurno da će biti još takvih smrti". Trenutno se u Hrvatskoj na bolničkom liječenju nalazi stotinjak građana zaraženih viruosm H1N1, a hospitalizirani su zbog lakših ili težih komlikacija uzrokovanih svinjskom gripom. Ministar Milinović rekao je da je gotovo tri tisuće zaraženih bez posljednica preboljelo novu gripu, te još jednom pozvao građane da ne paničare te da se početkom prosinca, kada se očekuje dolazak cjepiva u Hrvatsku, cijepe protiv pandemijske gripe.

Saznajte sve o svinjskoj gripi! Krizni stožer Jutarnjeg lista središnje je mjesto za razmjenu informacija u borbi protiv novog virusa

-Ne razmišljam o zabrani cijepljenja kao moja kolegica u Poljskoj, i nemam njezinu hrabrost. Naprotiv, smatram da je Hrvatskoj cjepivo potrebno jer ono je na dobrovoljnoj bazi. Ja ću se cijepiti samo ako time neću onemogućiti cijepljenje onima kojima je cjepivo potrebnije. Dakle, moja obitelj i ja cijepit ćemo se ako spadamo u rizičnu skupinu, jer se oni se prvi cijepe. Ne želim da zbog mene netko ostane bez cjepiva - rekao je ministar Darko Milinović. Komentirajući veliki postotak građana koji su skeptični prema cjepivu protiv svinjske gripe ministar Milinović rekao je da je na njemu odgovornost da osigura dovoljne količine cjepiva za rizične skupine, a hoće li se netko cijepiti ili ne osobna je odluka svakog građanina jer, poručuje ministar, "koliko je dosad poznato, cjepivo ne uzrokuje neke bitnije nuspojave osim boli".

U tjedan dana u Karlovačkoj županiji broj oboljelih od svinjske gripe gotovo se upeterostručio, pa je prema najnovijim podacima žuapnijskog Zavoda za javno zdravstvo zabilježen 151 oboljeli, uglavnom s područja Karlovca. Zbog očite epidemije svinjske gripe u Karlovaćkoj županiji ZJZZ će najvjerojatnije tijekom sljedećeg vikenda uvesti epidemiloška dežurstva u Domu zdravlja na Dubovcu. -Na dječjem odjelu karlovačke bolnice smješteno je troje djece kojima je potvdrđen virus H1N1, i sva pod terpijom Tamifluom. Jedno od djece u bolnicu je primljeno s upalom pluća, no dobro je reagiralo na terpiju i osjeća se bolje - rekao je ravnatelj Opće bolnice Karlovac dr. Nedjeljko Strikić.

Novi zakon neće smanjiti broj novorođene djece

Razglednice: - Dobio sam pet tisuća razglednica i mailova podrške mladih ljudi i parova koji imaju problema s oplodnjom, a koji kažu da su odahnuli jer su sigurni da više neće biti malverzacija kakvih je znalo biti prije novog zakona. Volio bih znati zašto je netko otišao u Sloveniju jer za to nema razloga. U rujnu i listopadu prošle godine imali smo u Petrovoj klinici 77 zahvata medicinski potpomognute oplodnje, dok je u istom razdoblju ove godine zabilježeno 99 slučajeva. Uspješnost je prošle godine bila 21, a sada je 28 posto. Nije li to podatak koji još jednom svjedoči da novi zakon neće smanjiti broj novorođene djece - rekao je ministar zdravstva i socijalne skrbi kometirajući navodne razglednice koje mu parovi šalju iz slovenskih klinika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:17