ODJECI OPĆEG SABORA

Milinović: ‘HDZ je postao lijevi centar‘; Ressler: ‘Naš je izbor politika zdravog razuma‘

Vladajuća stranka na Općem saboru dobila je novi program i novo vodstvo sastavljeno po mjeri šefa stranke Andreja Plenkovića

Andrej Plenković i vrh stranke na 19. Općem saboru HDZ-a

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Općim saborom HDZ-a na kojem je izabrano deset članova Predsjedništva te 40 članova Nacionalnog odbora, konačno je završen ciklus unutarstranačkih izbora u toj stranci koji je zbog pandemije trajao više od dvije godine. Tim je činom Plenković ujedno preuzeo potpunu kontrolu nad HDZ-om jer su sada na sve bitne, ali i manje bitne funkcije u stranci "izabrani" samo oni kadrovi koji su po volji Andreja Plenkovića.

Politički analitičar Ivan Rimac kaže kako je ono što se dogodilo bilo očekivano.

- Bilo je očekivano da će Plenković, kao što kontrolira Sabor, napraviti takve izbore unutar stranke da potpuno kontrolira stranku. Svi izabrani članovi Predsjedništva i širih tijela su, naravno, po izboru Andreja Plenkovića, i on ovime tek sada zaokružuje svoju vlast u HDZ-u jer do sada je, a pogotovo u prvom dijelu svog mandata bio u izvjesnom prijeporu sa starim stranačkim kadrovima. Ovo praktički znači punu kontrolu Plenkovića nad strankom i gotovo nikakvu oporbenu djelatnost unutar stranke - komentirao je Rimac. Dodaje kako su nezadovoljnici u manje-više nekim valovima već otišli iz HDZ-a.

Dobra strategija

- Toga je bilo u nekoliko navrata, od sastavljanja prve Vlade i sastava Sabora u onom prvom mandatu, pa zatim nešto i u drugom mandatu, i sa Škorom, tako da je praktički ta oporba već izašla iz okvira HDZ-a. Oni nisu uspjeli uzdrmati njegovu vlast. Plenković je strateški dobro odlučio da treba ići prema centru gdje je više glasača, a da bi mu ekstremna desnica ustvari mogla donijeti više štete nego koristi. To, naravno, ima i svojih negativnih strana. Isto kao što Plenković u Saboru pokušava ne dati prostora oporbi za bilo kakvu diskusiju i kritiku, to će se sada vjerojatno događati i u stranci – kazao je Rimac. Smatra da Plenkoviću neke planove sada mogu poremetiti ili glasači ili nekakva afera koja će doći i do njega.

Članovi bliski šefu hvale Plenkovića te ne vide ništa sporno oko izbora kandidata za Predsjedništvo. Ističu kako je Plenković održao obećanje kad je rekao da će pomladiti stranku te smatraju da je dobro što je dao prostor mlađim političarima koji su pobijedili na lokalnim izborima poput novih župana Marka Marušića, Anđelka Stričaka, Ivana Celjaka ili županice Antonije Jozić.

Europarlamentarac Karlo Ressler kaže kako je Sabor stranke bio vrlo kvalitetan.

- Izabrali smo novo vodstvo, a u ovim teškim i izazovnim vremenima dodatno na značaju dobivaju temeljne vrijednosti naše stranke. Sada su nam više nego ikad potrebnije odgovorne politike zdravog razuma, a ne svađe i pretvaranje politike u cirkus - komentirao je Ressler.

No, bivši HDZ-ovac Darko Milinović kaže da "ako je ovo novi HDZ, onda nije dobro, ne za HDZ nego za Hrvatsku jer Hrvatska ostaje bez, barem za sada, čvrste demokršćanske opcije".

- Od 1740 pozvanih na Sabor, odazvalo se njih 1321. Ako analizirate da to znači da njih 24,04 posto nije došlo, to bi značilo da su poslali poruku nezadovoljstva današnjom politikom svoje stranke koja je po meni otišla ne previše u centar, već lijevi centar. Plenković je svjestan svoje snage u stranci organizirao totalno nedemokratske izbore i mislim da mu to šteti kao što mu je štetilo prihvaćanje počasnog građanina Ličko-senjske županije – kaže Milinović. Dodaje da je Plenković učinio sve da se umjetno prikaže jedinstvo stranke.

Nevjerojatne greške

- Na izborima, primjerice, u vrijeme Karamarka, ali i ne samo njega, kojeg je prozivao da je stranka njegov talac, bilo je 32 kandidata za 10 članova predsjedništva.Tako je trebalo i sada. Sada imamo "novi HDZ" s 10 kandidata i 10 ih se bira. Plenković je trebao pozvati članove da se kandidiraju i tada bi to bio demokratski izbor i snaga HDZ-a. Vjerojatno se bojao da bi na vidjelo izašla podijeljenost, a možda i većina koja bi bila izabrana, a nisu tipični reprezenti programskih načela Plenkovićevog HDZ-a - kaže Milinović i dodaje da Plenkovića treba zabrinuti što je od njih 1321 glasalo 955.

- To je dodatnih 366 ili 28 posto onih koji u ovoj farsi nisu htjeli sudjelovati. Očito se Plenković osjeća toliko moćan u stranci, što je istina, pa radi što hoće i nevjerojatne greške, a to mu šteti. Ne razumijem da to ne vidi - kazao je Milinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:34