AFERA FIMI-MEDIA

Milinović svjedočio na suđenju HDZ-u i Sanaderu: Da sam znao za crni fond, naravno da ne bih primio novac

 Tomislav Krišto / CROPIX

NOVO 13:30 Bivši zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar zdravstva Darko Milinović odbacio je danas tvrdnje optužene bivše HDZ-ove blagajnice da je iz stranačkog crnog fonda mjesečno primao po 10 tisuća kuna, ističući da je jedini novac koji je primio donacija od 70 tisuća kuna za obnovu crkve u Bilaju.

"To je bio novac iz legalne stranačke blagajne, ja sam ga primio u stranci, a ne u kafiću ili negdje na Mirogoju. Da sam znao za nekakav crni fond naravno da ne bih potpisivao dokumente ili primio novac" kazao je Milinović, ponavljajući da je preuzeo jedino sredstva za uređenje crkve koja je "prkosila četničkim granatama".

Nakon što mu je na suđenju u slučaju Fimi media pročitan iskaz bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević, koja je u istrazi kazala da mu je po nalogu bivšeg predsjednika vlade i HDZ-a Ive Sanadera isplaćivala mjesečnu naknadu od 10 tisuća kuna, Milinović je ustvrdio da ne može komentirati što je blagajnica razgovarala sa Sanaderom.

"Za Fimi mediju nisam znao dok se o aferi nije počelo pisati u medijima. Kada sam čuo o čemu je riječ provjerio sam je li u mom ministarstvu bilo nešto sporno", kazao je Milinović.

Tvrdi da je donacija oštećenoj crkvi u Lici dogovorena na stranačkom domjenku u Gospiću na kojem je bio i Ivo Sanader. "Nas nekolicina tada je zamolila Sanadera da stranka donacijom pomogne obnovu crkve u Bilaju. Spomenuli smo da nam treba 100 tisuća kuna, a Sanader je rekao da neće moći dati cijeli iznos, ali da će pomoći bar dijelom", prisjetio se Milinović. Uskoro je, tvrdi, primio poziv blagajnice Pavošević koja mu je kazala da je odobren novac za donaciju.

Lički HDZ Sanaderu je zbog toga pripremio i zahvalnicu koju mu je želio predati kada dođe u Gospić, no u međuvremenu se "dogodio 1. srpnja" kada je Sanader otišao iz politike.

Na pitanja obrane o načinu donošenja stranačkih odluka u Sanaderovo vrijeme, Milinović je kazao da je u svom resoru i na sjednicama Predsjedništva stranke bio potpuno autonoman kao i svaki drugi dužnosnik. To je potkrijepio primjerima kada je kao ministar zdravstva, suprotno Sanaderovu stavu, ustrajao na podizanju participacija ili podržavao svoje kandidate za ravnatelje bolnica.

"Kada sam iznio i potkrijepio svoje argumente moje su stavove podržali i oni koji su isprva bili protiv", kazao je Milinović.

Slično je ponovio i na pitanje optuženog bivšeg stranačkog šefa, rekavši da je još od izbora, na kojima je 2000. preuzeo vodstvo HDZ-a, Sanader inzistirao na "supsidijarnosti stranke".

Više puta tijekom svjedočenja u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi Milinović je ponovio da su isplatnice kojima je Branka Pavošević potkrijepila svoje tvrdnje krivotvorina.

"Zbog toga sam i podigao kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, jer sam siguran da nisam preuzeo više od 70 tisuća kuna. Imam rezultate vještačenja koji govore da su na dokumentima različiti rukopisi i da su neke brojke prepravljane", ustvrdio je Milinović na što mu je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao da su njegove sumnje opravdane.

Milinović je posljednji svjedok prije ljetne stanke u slučaju Fimi media u kojem se HDZ kao prva optužena politička stranka i njeni bivši čelnici terete za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki.

Suđenje se nastavlja 3. rujna kada bi trebali svjedočiti Anton Habek i Robert Jukić. U rujnu bi, među ostalima, trebali biti ispitani i bivši direktor HEP-a Ivan Mravak, bivši šef Hrvatske poštanske banke Josip Protega te bivši ministar gospodarstva Damir Polančec.

NOVO 10:15 Počelo je ispitivanje Darka Milinovića. Rekao je kako je bio član Predsjedništva HDZ-a od 2002., a da je od sredine 2009. bio zamjenik predsjednika stranke.

Na pitanje zamjenice ravnatelja USKOK-a je li Predsjedništvo imalo ulogu u materijalno-finacijskom poslovanju stranke odgovorio je da jest.

"Prisustvovao sam na oko 90 posto sjednica predsjedništva stranke, a na tim sjednicama nije se govorilo o završnom računu“, rekao je Milinović te je dodao kako se na nekim sjednicama pod stavkom "razno" ipak jest spominjalo da je financijsko izvješće doneseno.

Na pitanje ima li saznanja o financiranju medija i Memorijalnog centra Nikola Tesla rekao je da o financiranju medija ne zna ništa, ali je pojasnio da je financiranje Memorijalnog centra bila odluka Vlade, ali je inicijativa pokrenuta na Predsjedništvu stranke.

Pojasnio je da je postojala potreba da se izgradi taj centar zato jer su u Srbiji htjeli prisvojiti toga velikoga hrvatskog znanstvenika.

"Bilo je to potrebno i zbog EU-a i zbog međunarodnih institucija, ali i u kontekstu poštivanja manjinskih prava u Lici“, reko je Milinović.

"Jer je u Lici bio žustar Domovinski rat“, rekao je te je dodao da se ispred braniteljskih udruga u Lici ispričao za rušenje spomenika Nikoli Tesli.

Na upit jesu li mu se davale gotovinske isplate iz blagajne HDZ-a Milinović je odgovorio:

"Primio sam donaciju za obnovu crkve u Bilaju od 80.000 kuna, a ostalih isplata nije bilo!“

9:50 - Uoči početka saslušanja svjedoka Darka Milinovića, bivšeg ministra zdravstva, zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak izvijestila je sud kako je 13. srpnja USKOK zaprimio riješenje Općinskog državnog odvjetništva o odbačaju kaznene prijave Darka Milinovića koju je podnio protiv nepoznatog počinitelja zbog krivotvorenja isplatnice iz tzv. crne bilježnice Branke Pavošević koje se odnose na njega , a prema kojima je Milinović iz crnog fonda uzeo oko 200.000 kuna.

Premda nije poznato šta piše u vještačenju, kako neslužbeno doznajemo, vještak je zaključio da postoje određena odstupanja u redoslijedu ispalata. Međutim, otkriveno je da nema nikakvih problema s iskazima.

Podsjetimo, bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, koja je priznala nedjelo, posvjedočila je u istrazi da je ilegalni novac, po Sanaderovu nalogu, isplaćivala nekolicini stranačkih dužnosnika, među kojima je bio i Milinović. On je, navodno, od 2008. mjesečno dobivao po 10 tisuća kuna, no po novac nije dolazio svaki mjesec. Svoje tvrdnje Pavošević potkrijepila je dvjema isplatnicama na 20 i 30 tisuća kuna, za koje Milinović tvrdi da su krivotvorene.

Prijavu protiv nepoznatog krivotvoritelja koju je općinsko državno odvjetništvo odbacilo, a USKOK ju uvrstio u sudski spis, Milinović je podnio u tijeku nedavne utrke za predsjednika HDZ-a u kojoj je za novog predsjednika te stranke izabran Tomislav Karamarko.

USKOK je zatražio da se ova dokumentacija pridruži spisu u slučaju Fimi-Media. Odvjetnik HDZ-a Davorin Budin se usprotivio ovakvome načinu predavanja dokaza, u kako je kazao, "5 do 12" budući je riječ o dokazima koji su dostavljeni neposredno prije ispitivanja Darka Milinovića

"Na ovakav način nemamo vremena za pripremu ni ništa", kazao je Budin.

Sutkinja Ivana Čalić zbog toga je odredila pauzu 10 min kako bi se obrana upoznala s ovom novom dokumentacijom.

07:25 - Suđenje HDZ-u, Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u slučaju Fimi media nastavlja se na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočenjem bivšeg HDZ-ovog ministra zdravstva Darka Milinovića koji je po istražnim svjedočenjima primao najveće pojedinačne iznose iz stranačkog crnog fonda, što je on u više navrata opovrgnuo.

Prošli tjedan svjedočile su Bianca Matković i bivša blagajnica Marica Glavaš koja je na toj poziciji na poziv Ive Sanadera zamijenila optuženu Branku Pavošević.

Podsjetimo, HDZ je prva politička stranka optužena za korupciju, a USKOK njezina bivšeg predsjednika Sanadera i glavnog rizničara Mladena Barišića, te Sanaderova glasnogovornika Ratka Mačeka, bivšu stranačku blagajnicu Branku Pavošević i Nevenku Jurak, vlasnicu agencije po kojoj je slučaj dobio ime, tereti da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna, kojima su uglavnom punili stranački crni fond.

Suđenje počinje u 9,30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:18