PONOSNI MINISTAR

Milinović: Zakon o medicinskoj oplodnji donio je 24% više novorođenih

Zagreb, 181110.Ministarstvo zdravstva, ministar Darko Milinovic odrzao je press konferenciju povodom clanka objavljenog u Vecernjem listu koji ga tereti da je i on sudjelovao u aferi s Fimi medijom i drugim malverzacijama s novcem HDZ-a."Da znam da je Sanader ukrao i 100 kuna, prijavio bih ga" - rekao je Milinovic i odbacio sve optuzbe iz VL-a. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB – Zahvaljujući novom Zakonu o medicinskoj oplodnji u Hrvatskoj je lani rođeno 1019 djece. To je 24 posto, ili oko 200 djece više nego 2009. godine, pohvalio se ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović na konferenciji za novinare u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Istaknuo je kako je uspješnost metoda koje se provode u 14 centara u Hrvatskoj između 20 i 47 posto.

Milinović je naglasio kako je najveći broj trudnoća, oko 93 posto, postignut iz tzv. svježih embriotransfera, dok je iz zamrznutih jajnih stanica ostvareno 30 trudnoća, a uspješnost tih postupaka bila je 19 posto, rekao je ministar.

Prošle je godine u odnosu na 2009. zabilježeno 35,6 posto više trudnoća medicinskom oplodnjom te je rođeno 23,4 posto više djece, govore podaci nacionalnog povjerenstva i društva za humanu reprodukciju.

Hrvatska je tako dobila sedam novih razreda djece, izvijestio je Milinović.

Zakon je prilikom donošenja bio predmet "grube političke manipulacije", ali prvi podaci govore da je dobar te da ulaganja u opremu i edukaciju stručnjaka od ukupno 50 milijuna kuna daju rezultate, rekao je Milinović.

Postotak novorođene djece začete pomoću medicinske oplodnje porastao je u ukupnom broju novorođenčadi (oko 43.000 godišnje) sa 1,8 na 2,7 posto, te se približio europskom prosjeku (između 3 i 5 posto u ukupnoj populaciji novorođenih).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:00