Jogurt revolucija

Milinovića strašno pogodio jedan Plenkovićev komentar: ‘Gledao si iz Bruxellesa kako ginemo...‘

U svojem Facebook statusu prozvao je i ministra Tomu Medveda ustvrdivši da mu je "draži Pupovac nego Ćipe".

Darko Milinović uzvratio je bivšem stranačkom šefu Andreju Plenkoviću.

 Damjan Tadic/Cropix

Termin "jogurt revolucije", kojim je jučer predsjednik HDZ-a Andrej Plenković počastio Darka Milinovića dosta je uznemirio ovog bivšeg potpredsjednika Vlade, ministra i župana, ali i nekad i jednog od najpopularnijeg HDZ-ovca, koji je danas kao predsjednik stranke LiPo u kombinacijama s Domovinskim pokretom za predstojeće parlamentarne izbore u Sedmoj izbornoj jedinici.

Rekao je to Plenković odgovarajući na novinarsko pitanje o Tomislavu Karamarku i njegovom pozivu na Opći sabor HDZ-a u Lisinski. Objašnjavajući da je normalno pozvati bivšeg predsjednika na stranački skup, te da to nije nikakav politički signal ustvrdio je da on kao predsjednik HDZ-a ne izbacuje članove i članice, no "imali su iznimku kada je Milinović autobusima došao u jogurt revoluciju pred HDZ, te tu nisu imali izbora".

"Ja s puškom u ruci..."

- Kaže Plenković meni - jogurt revolucija. To reci svojem glavnom koalicijskom partneru. On je taj jogurt, s tobom. Jogurt revolucija dešavala se pod paskom Miloševića i SDSS-a, njegovog glavnog partnera. I nas iz Like uspoređuješ s njima. Je li te imalo sramota? Ja sam sa puškom u ruci s mnogim drugima rušio tu jogurt revoluciju dok je Plenković bio u Bruxellesu i gledao izdaleka kako se stvara država, kako ginemo. Što je radio Karamarku, a sada mu treba. Ej Karamarko! - žestoko uzvraća Milinović na Facebooku.

Ustvrdio je da je izbačen "jer ima kičmu", odnosno jer mu se "nije htio pokoriti za Istanbulsku, te je birao obitelj".

- Pet puta je odgađao izbore u Lici jer bih ja pobijedio, a to mu nije pasalo. Bili smo u Zagrebu sa jednim zahtjevom, da opet ne odgodi izbore, samo to. Ja nisam imao anemiju kojom bih izbjegao poziv Tuđmana za boj. Što bi Plenković dao da je na svojoj koži osjetio kako se stvara država? Pobjegao je i izdaleka gledao kako ginemo. I ti spominješ jogurt revoluciju? Što nisi doveo Pupovca u Lisinski? Tvom Medvedu je bliži Pupovac nego Ćipe. Sramota - piše Milinović.

Ćorić "progurao" svojeg kandidata

U svojoj izjavi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je kazao i da mu je Milinović inače simpatičan te da mu se ponekad javi. Istanbulska konvencija nije bio jedini, a vjerojatno ni najvažniji razlog Milinovićeva izbacivanja. Podsjetimo, razlog njegova bunta bio je taj što mu nije prošla kandidatkinja za ravnateljicu Nacionalnog parka Plitvička jezera, već je to bio Tomislav Kovačević, aktualni ravnatelj, kojega su na natječaju ocijenili najboljim u tadašnjem Ministarstvu zaštite okoliša i energetike ministra Tomislava Ćorića. To je rezultiralo lančanim ostavkama, kako Milinovića kao predsjednika Županijskog odbora HDZ-a, tako i svih gradskih i općinskih odbora. To je zapravo bio trenutak kada ga je Plenković prekrižio u svojoj plavoj bilježnici, tražeći mu alternativu u Marijanu Kustiću, aktualnom predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza.

Nakon što su tri puta uzastopce odgađali unutarstranačke izbore, Milinović je poveo ličke HDZ-ovce na Zagreb, što je bila kap koja je prelila čašu. Vrhu stranke taj je potez došao kao naručen, pa su izbacili Milinovića iz HDZ-a, a potom su organizirani izbori na kojime je stranku u Lici preuzeo Kustić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:53