POSLOVNI POTHVATI

Miljavac za dug Hrvatskim šumama nudi nekretnine založene za 113 milijuna kn

Iako je 1. travnja prošao ugovorni rok za podmirenje Miljavčevih dugova, Hrvatske šume još nisu aktivirale hipoteke iz potpisanog sporazuma. Kao sudužnik Miljavcu potpisana je tvrtka Spačva d.d. iz Vinkovaca, koja je istodobno najveći dužnik Hrvatskim šumama
 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Kako bi vratio dug Hrvatskim šumama od 14 milijuna kuna, Pavao Miljavac, umirovljeni general HV-a i vlasnik drvoprerađivačke tvrtke PM Lignum, založio je nekretnine tvrtke koje se već nalaze u hipotekarnom zaduženju većem od 113 milijuna kuna.

‘Nisam nikoga prevario’

Prema sporazumu o osiguranju novčane tražbine putem založnog prava iz studenog prošle godine, Miljavac je Hrvatskim šumama prepisao nekretnine u vlasništvu tvrtke Lignum, upisane u zemljišne knjige u Ogulinu. Time je, slažu se potpisnici ugovora, osiguran njegov dug od 14,238.983,00 kuna. No, iz podataka o založenim nekretninama vidljivo je da su one već pod hipotekama banaka, i to u deseterostruko većem iznosu od Miljavčeva duga Hrvatskim šumama.

Riječ je o devet nekretnina koje uključuju dvorišta, kotlovnicu, trafostanicu i poslovnu zgradu tvrtke Lignum u Ogulinu. Pregledom stanja u zemljišnim knjigama vidljivo je da se te nekretnine nalaze pod hipotekama: VABA banke iz Varaždina (340 tisuća eura), Hypo Leasing Kroatien d.o.o. (67,5 milijuna kuna ), Karlovačke banke d.d. (6,5 milijuna kuna).

Miljavca, koji je član vladajuće stranke, 2007. je kreditirao i državni Fond za razvoj i zapošljavanje, i to sa 34,7 milijuna kuna uz vrlo nisku kamatu od 5,75 posto.

Taj je kredit također hipotekarno vezan uz nekretnine koje je Miljavac založio Hrvatskim šumama.

Sam Miljavac demantira da je prevario Hrvatske šume nudeći im u zalog nekretnine na koje već polažu pravo drugi vjerovnici. - Moja tvrtka vrijedna je više od 20 milijuna eura. Riječ je o najnovijoj drvoprerađivačkoj tehnologiji, jedinoj te vrste u ovom dijelu Evrope. Ako to uzmete u obzir, vrijednost tvrtke prelazi vrijednost postojećih hipoteka - kaže Miljavac i napominje da pregovara o dokapitalizaciji poduzeća, kao i o novim ugovorima.

Šume su tek treći vjerovnik

No, iz razgovora s Darkom Vuletićem, predsjednikom uprave Hrvatskih šuma, doznali smo da Miljavac ipak nije založio strojeve svoje tvrtke, već samo nekretnine.

- Prema našem izračunu, razlika između procijenjene vrijednosti tih nekretnina i našeg potraživanja je oko milijun eura, koliko ćemo naplatiti ako Miljavac ne vrati dug. Problem je, ipak, što smo mi tek treći vjerovnik po redu - tvrdi Vuletić.

Spačva kao sudužnik

Iako je 1. travnja prošao ugovorni rok za podmirenje dugova, Hrvatske šume još nisu aktivirale hipoteke iz potpisanog sporazuma. Kao sudužnik Miljavcu, sporazum s Hrvatskim šumama potpisala je i tvrtka Spačva d.d. iz Vinkovaca, koja je istodobno i najveći dužnik Hrvatskim šumama u iznosu od 45 milijuna kuna i jedan od najvećih financijera HDZ na prošlim parlamentarnim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:37