AFERA ‘AGRAM‘

Miljenko Benko, bivši direktor Čistoće, porekao Uskokove optužbe u aferi ‘Agram‘

Uskok ga tereti da je preko bivšeg predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića zaposlio svojeg sina Stjepana Benka.

Slobodan Ljubičić, Petar Pripuz, Ivan Tolić i Miljenko Benko

 Damjan Tadic/cropix

Bivši direktor Čistoće Miljenko Benko porekao je, iznoseći obranu u aferi ''Agram'', da je potpisivanjem ugovora Čistoće o zbrinjavanju otpada s tvrtkama prvooptuženog Petra Pripuza pribavljena materijalna korist te da je preko Slobodana Ljubičića ishodio nezakonito zapošljavanje sina.

Osvrćući se na Uskokove optužbe da je zajedno s nekadašnjim članom uprave zagrebačkog Holdinga Ivanom Tolićem u ime Holdinga s Pripuzovim tvrtkama potpisao ugovor o zbrinjavanju gotovo 11.000 tona otpada Benko je kazao da tim ugovorom nikome nije pribavljena materijalna korist.

''Da nisam potpisao ugovor zajedno s Tolićem, nastala bi još veća šteta'', kazao je Benko u ponedjeljak dodajući kako smatra da Uskok nije dokazao optužbu.

Uskok tereti Benka i da je preko bivšeg predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića nezakonito zaposlio svojeg sina Stjepana Benka u Ustanovi Upravljanje sportskim objektima.

''Ljubičić je kao predsjednik uprave Holdinga imao ovlasti zaposliti nekoga i ako ta osoba ne zadovoljava uvjete. Smatram da ni u ovom dijelu optužnice nitko nije oštećen'', rekao je Benko zaključivši kako ne želi odgovarati na pitanja tužiteljstva i sudskog vijeća.

Uskok tereti Benka i u aferi ''Čistoća'' za namještanje natječaja za nabavu specijalnih vozila, zajedno s direktorom tvrtke Gradatin Tomislavom Jukićem i nekadašnjim šefom Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivanom Markusom, a sva trojica su zanijekali krivnju.

Obranu u aferi ''Agram'' još ranije je iznio suvlasnik tvrtke C.I.O.S. koji je nakon smrti bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića postao prvooptuženi u ovom slučaju, a tužiteljstvo ga tereti za neimovinsku korist.

Pripuz je odbacio optužbe za trgovanje utjecajem, naglasivši kako nije koristio dugogodišnje poznanstvo s Milanom Bandićem i bivšim direktorom Zagrebačkog holdinga Slobodanom Ljubičić radi dobivanja poslova s tim gradskim poduzećem.

Optužnicu protiv Pripuza, pokojnog zagrebačkog gradonačelnika i 15 njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019.

Na raspravi početkom ožujka postupak protiv Bandića je obustavljen budući da je zagrebački gradonačelnik preminuo 28. veljače prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 06:04