PORUKA IZ BANJA LUKE

Milorad Dodik najavio tužbu protiv Hrvatske: ‘Odustat ću u samo jednom slučaju‘

‘Hrvati su to radili individualno i sad vidimo neke pomake jer smo rekli da ćemo, ukoliko se ne dogovorimo, pokrenuti tužbe‘
Milorad Dodik
 Darko Tomas/Cropix

Član predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će tužiti Hrvatsku zbog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, piše B92.

Donesena je odluka o formiranju stručnog i pravnog tima, iako je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković to odugovlačila, rekao je Dodik novinarima u Gradišci.

Podsjetio je da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac to pitanje stalno vraćao na Savjet i da se to uporno odbijalo.

'Mislim da je krajnje vrijeme da se donesu odluke koje vjerojatno nisu mogli izbjeći', rekao je Dodik.

Podsjetio je da je prošle godine, kada je ušao u Predsjedništvo, već na prvim sjednicama tražio usvajanje odluke da se nuklearni otpad ne može odlagati na Trgovskoj gori i da je neophodno da se u to uključe organi BiH.

- Hrvati su to radili individualno i sada vidimo neke pomake, jer smo rekli da ćemo, ukoliko ne dođe do dogovora, pokrenuti međunarodne tužbe. Zbog toga je potreban i ovaj stručni tim da bi se napravila podloga za te poteze, rekao je Dodik.

On je istaknuo da se neće oklijevati s podizanjem tužbi na bilo kojoj sudskoj instanci u svijetu, ukoliko ne bude dogovora s Hrvatskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:27