INTERVJU

Milorad Pupovac: Desničarski prosvjedi ugrožavaju pregovore s Europskom Unijom

Osnovne poruke skupa branitelja bile su antimanjinske, antisrpske i antieuropske, kaže Pupovac
Zagreb, 131009.Milorad Pupovac, kazaliste Gavella.Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

ZAGREB - Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, ne odbija mogućnost skorih izbora, ali o datumu ne želi licitirati. Prema njegovu mišljenju, u situaciji permanentnih prosvjeda s desničarskim prizvukom, bitno je da vladajući i opozicija započnu dijalog. Tri bi im cilja morala biti zajednička i jednako hitna - zaustavljanje jačanja desnih snaga, završetak pregovora s EU i raspisivanje izbora.

Plašt demokracije

Na prosvjedu branitelja u Zagrebu čuo se govor mržnje upućen i vašoj stranci, a nitko iz HDZ-a, vašeg koalicijskog partnera, nije reagirao?

- Nije samo HDZ odšutio, iako je tome trebalo biti mjesta u priopćenju glasnogovornika Vlade, odšutjeli su i drugi politički akteri, ali i mediji. Jedino je Vesna Pusić, kao nebrojeno puta do sada, reagirala građanski hrabro, čuvajući ono što je u ovoj zemlji ionako krhko. Osnovne poruke skupa bile su antimanjinske, antisrpske i antieuropske. Nitko ne želi reći koji su ti ljudi, sve se oblaže plaštom demokracije. No, i u demokraciji se mora znati tko je tko i što hoće. HDZ i Vlada morat će se s tim uhvatiti u koštac ako žele pridonijeti stabilizaciji.

Zašto je HDZ mlak prema jačanju desnice?

- Stanje u HDZ-u takvo je da oni očito ne nalaze najbolji način kako odgovoriti na takve procese. No, to je pitanje otvoreno i za druge stranke.

EKSKLUZIVNI INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 04:21