ŠEF SDSS-a

MILORAD PUPOVAC 'Rado bih sudjelovao u Koloni sjećanja u Vukovaru, ali za to se moraju ostvariti pretpostavke'

Milorad Pupovac
 Damjan Tadić / CROPIX

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac osvrnuo se na predstojeći prosvjed u Vukovaru, koji će se održati idući vikend zbog neprocesuiranja ratnih zločina. O toj temi je govorio nakon konferencije o međunarodnom procesuiranju ratnih zločina. Pupovac se slaže da oko toga ima jako puno posla, a kaže i da slijedi razdoblje u kojem prijeti opasnost da suđenje za ratne zločine ne bude pravosudno, već političko pitanje.

- To se događa zbog političkih kampanja koje se vode u zemlji, prvenstveno našoj, a ne daje se ni poticaj pravosudnim institucijama u regiji da surađuju. One su trebale razmjenjivati podatke i suditi onima koji su nedostupni, rekao je Pupovac za N1.

Istaknuo je da svi imaju potrebu za istraživanjem ratnih zločina, kako stradalnici Hrvati, tako i stradalnici Srbi.

- Moramo birati način, da razgovaramo kroz institucije, da institucijama stavimo na raspolaganje sve što je potrebno i da ih potaknemo da rade svoj posao, što do sada nerijetko nije bio slučaj. Pravosuđe je bilo izloženo pritiscima, kampanjama i sprečavalo se sankcioniraje ratnih zločina, od strane najrazličitijih grupacija, političkih, udruženja raznih, čuli smo danas da su i pojedini predstavnici Crkve to radili, rekao je šef SDSS-a i dodao da je u nekim razdobljima sigurno bilo i utjecaja visokih predstavnika vlasti na sudove i DORH.

Kada je riječ o prosvjedu u Vukovaru, ne smatra da se radi o unutarstranačkom obračunu u HDZ-u.

- Riječ je o ljudima koji se žele vratiti na razdoblje kada politika nije bila samostalna djelatnost nego je trebalo slušati ljude koji su se pozivali na druge oblike moći i druge oblike legitimiranja te moći i koji nas žele vratiti u razdoblje u kojem je bilo dovoljno izaći na trg, ulicu, obući uniformu, povesti sa sobom predstavnika Crkve i pričati o nenarodnoj vlasti, kaže Pupovac i dodaje da ne misli pritom samo na prosvjed branitelja u šatoru, već na više različitih prosvjeda protiv različitih vlada.

Kaže da bi on sam mogao biti s ljudima koji se poklanjaju stradalnicima, no ističe da ga se neće vidjeti tamo gdje se stradanje vlastitog naroda koristi za postizanje političkih ciljeva i vršenje pritisaka na sudove, neovisno o tome je li to organizirano od strane Srbije ili Hrvatske. U Koloni sjećanja u Vukovaru bi pak, kaže, rado bio.

- Rado bih bio u Koloni sjećanja, sa svojim suradnicima i sunarodnjacima, ako ostvarimo pretpostavke da tamo budem, ja ću tamo biti. Nažalost, nakon 2015. kada je jedna kolona prekinuta, a državni vrh bio ponižen, ja nisam išao u Vukovar. Otišao sam s dojmom da ti ljudi vrijeđaju žrtvu, ljude koji su stradali, koriste ih za svoje grube i ne uvijek časne ciljeve. Ako se stvore pretpostavke u narednim tjednima da se borimo za častan i nemanipulativan odnos prema žrtvama, da ih ne koristi nitko za ono za što se ne bi trebali koristiti, nema sumnje da sam tu i da ću položiti vijenac, kaže Pupovac za N1 i dodaje da s premijerom Andrejom Plenkovićem o tome još nije razgovarao.

Pupovac se na kraju osvrnuo i na muškarca koji ga je na zagrebačkom Dolcu gađao ostacima hrane. On je, naime, rekao da to nije učinio zbog toga što je Pupovac Srbin ili zbog politike, već jer se Pupovac prije nekoliko godina nabacivao njegovoj ženi.

- Mogao je naći bolje objašnjenje i opravdanje za to što je učinio. Što ću napraviti po pitanju te klevete, to ću tek vidjeti, zaključio je Milorad Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:18