RASPAD JUGOSLAVIJE

MILOŠEVIĆ HTIO SMAKNUTI MESIĆA? 'Nipošto ga nije htio na čelu Predsjedništva SFRJ, snajperist je već bio spreman'

 Getty Images

Beogradski novinar Predrag Jeremić, specijaliziran za teme iz srpskog kriminalnog podneblja, nedavno je objavio knjigu 'Sačekuša 2', u kojoj tvrdi da je Slobodan Milošević planirao likvidaciju bivšeg hrvatskog predsjednika Stipe Mesića, sve kako početkom 90-ih godina prošlog stoljeća ne bi zasjeo na mjesto predsjednika Predsjedništva SFRJ.

'Srećom, to se nije dogodilo, jer se i danas lako može pretpostaviti šta bi to značilo za ionako krvavi rasplet jugoslavenske drame. Osiljeni Milošević, nošen valom probuđenog srpskog nacionalizma, ipak nije učinio još jednu veliku povijesnu grešku. U strogo internim krugovima državnog vrha Srbije postojala je ideja da se kao posljednji način zaustavljanja Mesića u njegovoj namjeri da razbije Jugoslaviju upotrijebi fizička likvidacija. Isti izvori tvrde da je ondašnja Miloševićeva mašinerija već imala na raspolaganju čovjeka koji bi taj zadatak obavio. Snajperist je već bio poslan u 'štek' i samo se čekala konačna odluka, to jest odobrenje za akciju', piše Jeremić, čiji isječak iz knjige donosi srpski Telegraf.

Za tu je akciju navodno znalo samo nekoliko najbližih Miloševićevih suradnika. Kako do toga nije došlo, tako je i ova priča odmah sahranjena, ali je ostala u glavama onih koji su je znali. Desetljećima su šutjeli, pomalo se srameći i samih sebe zbog slijepe poslušnosti Miloševiću, koja je jugoslavensku tragediju mogla učiniti još težom i razornijom, navodi se u Jeremićevoj knjizi.

Jedan bivši visoki policijski dužnosnik i jedan od ondašnjih najbližih Miloševićevih suradnika za Telegraf demantira Jeremićeve tvrdnje. 'Nema govora da se tako nešto spremalo Mesiću u Beogradu', tvrdi neimenovani dužnosnik.

'Istina je da je Milošević na sve načine pokušavao spriječiti Mesićev dolazak u Beograd, na čelo Predsjedništva SFRJ. Jasno je bilo da je novi predsjednik trebao biti iz Hrvatske i to Miloševiću nije smetalo, ali mu je smetalo da to bude Stjepan Mesić. Tuđman i Hrvatski sabor bili su neumoljivi i ipak je u Beograd stigao nepoželjni Stjepan Mesić. Nije bilo jasno zbog čega je Milošević bio kategorički protiv Mesića. Vjerujem zbog njegovih političkih stavova, a možda i zbog nekog šireg obiteljskog pedigrea', tvrdi Telegrafov sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:38