PETRINJA

Milošević najavio mobilizaciju inženjera i rušenje robne kuće do kraja tjedna

Projektant zgrade, Davor Salopek, suprotstavio se rušenju Petrinjke jer smatra da je riječ o trajnoj vrijednosti
 Željko Hajdinjak/Cropix

Otkad su u subotu nakon odlaska premijera Andreja Plenkovića ugašeni bageri kojima je službeno počelo rušenje objekata s crvenom naljepnicom u Petrinji, do sinoć više nisu upaljeni.

Prva je trebala biti srušena zgrada petrinjske robne kuće Petrinjka u samom središtu grada. Crvenu naljepnicu na svojim vratima ima 3000 objekata, što znači da će sve te zgrade biti srušene.

Zasad, čini se, neće biti srušena ni robna kuća. U subotu nisu, pojasnio je gradonačelnik, bili isključeni ni voda ni struja u objektu.

"Znamo da je vikend i očekujemo u ponedjeljak ujutro mehanizaciju koja će napasti Petrinjku i druge gradske ruševine", najavio je gradonačelnik Darinko Dumbović u subotu za RTL. Međutim, ta se najava pokazala netočnom.

U međuvremenu se projektant zgrade Davor Salopek suprotstavio rušenju Petrinjke. On smatra da je riječ o trajnoj vrijednosti, cjelini koja se ne bi trebala rušiti.

"Gradsko ruglo"

Jučer je ujutro zbog toga zajedno sa statičarima došao na sastanak kod gradonačelnika Dumbovića. Ima li njegov stav veze s nepokretanjem bagera jučer ujutro, iz Ministarstva Tome Medveda, načelnika Stožera za uklanjanje posljedica potresa, za Jutarnji su rekli:

- Sve objekte koji će se uklanjati kao posljedica razornog potresa detektirala je struka - inženjeri. Ima ih koji su nakon prvog pregleda odmah proglašeni neupotrebljivima, kao što je robna kuća Petrinjka u Petrinji, te onih čija će konstrukcijska stabilnost biti utvrđena detaljnim pregledom. Upravo je konstrukcijska stabilnost Petrinjke narušena i zato se pristupilo njezinu uklanjanju.

Gradonačelnik Dumbović kaže da je ta zgrada ionako već više od dva desetljeća "gradsko ruglo" od koje Petrinjci nemaju koristi jer - ne radi.

- Osobno sam još 1996. zagovarao ideju da robna kuća bude petrinjski Importanne centar, ali od toga ništa. Ionako, ta je zgrada veliki problem. Plombu na nju stavila je tvrtka Gavrilović, ali i država. U međuvremenu je postignut dogovor i zgrada je pripala državi. Nama u Petrinji baš je takva napuštena i devastirana imovina najveći problem. Smatram da zgradu treba srušiti, ali neka struka to kaže - objašnjava Dumbović.

Ispred njega na stolu su tek završeni nacrti budućeg kontejnerskog naselja čija je gradnja počela prošli tjedan. Uredno je, lijepo, s malim trgom u sredini. Oko trga su poduzetnici u 117 kućica, a stambeni kontejneri u tri su niza malo povučeni od središnjeg dijela.

Mobilizacija inženjera

Slijedi, kaže nam gradonačelnik, "detaljan statički pristup" pa se čini da je rušenje Petrinjke na neko vrijeme odgođeno.

Istodobno je potpredsjednik Vlade Boris Milošević najavio mobilizaciju inženjera u državnim službama kako bi se završio pregled svih oštećenih objekata na Baniji.

Dosad je, rekao je Milošević, ujedno i dopredsjednik Stožera za uklanjanje posljedica potresa, pregledano oko 60 posto oštećenih objekata. Ukupno je prijavljeno 45.000 zgrada.

- Mobilizacijski poziv poslali smo na adrese šest tvrtki, koje bi trebale biti angažirane na rušenju oštećenih objekata u Glini, Sisku i Petrinji. Uskoro vjerojatno idemo i s javnim pozivom jer želimo uključiti što više tvrtki u ovaj posao - napomenuo je Milošević koji očekuje da će robna kuća ovaj tjedan biti srušena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:10