OBLJETNICA ‘OLUJE‘

Milošević: ‘Ne idem u Knin, ali to nije korak unatrag‘; Medved: ‘Ne idem u Grubore‘

Ne mislim da ta politika ovisi isključivo o mom odlasku u Knin, rekao je potpredsjednik Vlade Boris Milošević.
Prošlogodišnja komemoracija za civilne zrtve rata u Plavnom i Gruborima (Boris Milošević i Tomo Medved)
 Niksa Stipanicev/Cropix

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević danas je posjetio Romski memorijalni centar u Uštici povodom Međunarodnog dana sjećanja na Rome koji su stradali u Drugom svjetskom ratu, a tom je prilikom komentirao i obiljažavanje Oluje u Kninu, prenosi N1.

- U ime Vlade ministar Radovan Fuchs i ja došli smo ovdje odati poštovanje romskim žrtava povodom Međunarodnog dana sjećanja na Rome koji su stradali u Drugom svjetskom ratu. Tu je otkrivena 21 masovna grobnica, rekao je Boris Milošević uvodno ispred Memorijalnog centra u Uštici.

Romski memorijalni centar Uštica otvoren je prošle godine. U istoimenom je selu, nadomak Jasenovca, i jedna je od lokacija na kojoj su ubijane romske žrtve deportirane u koncentracijski logor Jasenovac. U sklopu Memorijalnog centra nalazi se romsko groblje s 21 masovnom grobnicom.

Veljko Kajtazi je, komentirajući pozdrav Za dom spremni, rekao da su najbitniji razgovori koji prethodnih godina nisu postojali.

- Ako to ne odradimo, najkasnije do iduće godine, mislim da poslije toga nijedna vlada to neće odraditi. Nijedna vlada ne želi tu obavezu. Ipak, dok se razgovara, postoji nada da će se donijeti neki zakon”, rekao je.

Komentirajući njegove riječi i zahtjev da se zabrani pozdrav Za dom spremni, Milošević je rekao:

- Dogovor je da se najesen nađemo i razgovaramo o tom problemu i kako ga riješiti.

Potpredsjednik Vlade ove godine neće na obilježavanje Oluje u Knin.

- Ove godine neću ići na obljetnicu obilježavanja u Knin. Kroz dogovor u Vladi donesena je odluka. Lani je bila prva godina, htjeli smo poslati jasne poruke i u tome smo uspjeli. Ove godine ne ide cijela Vlada. Nakon što sam otišao u Knin, bilo je pitanja je li to dobar potez. Tako će i ove godine biti pitanja i da sam išao i da ne idem, uvijek će biti pitanja. Mislim da to nije korak unazad, da se od politike uključivosti i pomirenja neće odustati, uvijek će se slati poruke kao na početku mandata. Moj neodlazak ne znači odustanak od te politike. Ne mislim da ta politika ovisi isključivo o mom odlasku u Knin, rekao je Milošević.

Ističe da kako nije bilo uvjetovanja prošle godine, tako nije bilo uvjetovanja ni ove godine.

- Sve se radi dogovorno, ističe Milošević.

Tomo Medved: Ove godine ne idem u Grubore

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved za N1 je komentirao na činjenicu što Boris Milošević ove godine neće na obilježavanje obljetnice Oluje u Knin.

- Prije svega, kratki podjsetnik. Prošle godine je bila obljetnica. Ove godine imamo 26. obljetnicu. Nazočit će veći dio članica i članova Vlade. Nastavljamo dostojanstveno obilježavati sve obljetnice. Pred nama je 30. obljetnica stradanja Vukovara. Niz je ove godine obljetnica, obljetnica koje nas podsjećaju na 1991. godinu. Svakodnevno imamo nekoliko obljetnica. Ono što je možda uz ovaj segment naše nazočnosti još važnije, rekao je Medved.

Ministar napominje kako je puno toga što na generalnoj slici i u odnosu u društvu Vlada čini te da će tako i nastaviti.

Na pitanje nije li bolje da odlazak predstavnika Srba u Knin i predstavnika Vlade u Grubore postane praksa nego gesta, odgovara:

- Što se tiče same geste, ona je bila više nego jasna. Važno je ono što mi činimo svakog dana. Ono što činimo u stvaranju preduvjeta za razvoj područja koja su stradala u Domovinskom ratu. Važno je graditi i odnose u društvu, da sve ono što činimo bude uzor i poticaj na izgradnju normalnih odnosa. Svakoga dana svojim radom doprinosimo stvaranju perspektive i izgradnji odnosa koji garantiraju kvalitetan život našeg naroda, rekao je.

Medved je potvrdio da ove godine neće ići u Grubore.

- Ja sam prošle godine bio. Predsjednik Vlade je nazočio na nekim drugim mjestima. Prošle godine je bila 25. obljetnica. Obljetnice će se sve organizirati dostojanstveno i to je ono što je važno, kazao je Medved.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2022 02:54