ZAPOSLIO TROJE LJUDI

Milošević zaobišao natječaj i izabrao svoj tim savjetnika

Jurčić će biti zadužen za strane privatne ulagačke projekte, Lovrenčić za investicije iz domaćeg privatnog sektora, a Božica Lapić pratit će realizacije velikih investicija u javnom sektoru
Zagreb, 020211.Vlada, danas je press konferenciju odrzao potpredsjednik vlade za investicije Ivan Domagoj Milosevic.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubasic / CROPIX

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević dobio je tri savjetnika, objavljeno je u odluci Vlade u Narodnim novinama od 17. ožujka. U najuži tim najmlađeg potpredsjednika Vlade ušli su Božica Lapić, Marko Jurčić i Mladen Lovrenčić.

Riječ je o trima istaknutim državnim službenicima koji su sve do ukidanja, uz ravnatelja Sanija Ljubunčića, tvorili jezgru Agencije za promicanje izvoza i ulaganja. Iz Agencije su preseljeni u Ministarstvo gospodarstva, a na kraju su unaprijeđeni mjestima u timu Domagoja Ivana Miloševića.

I ništa ne bi bilo sporno da spomenutu Agenciju Vlada nije ukinula, a ministri su, doduše potiho i anonimno, tvrdili kako je ukinuta jer je Vlada nezadovoljna “njihovim angažmanom na privlačenju ulagača”.

Plaćen više od Kosor

Nakon svega, njihovo je imenovanje u najmanju ruku problematično. Iz Vlade poručuju kako su “savjetnici potpredsjednika Vlade RH državni službenici koji sva prava ostvaruju na temelju Zakona o državnim službenicima i namještenicima”, pa nije jasno zašto je njihovo imenovanje bilo predmetom rasprave na sjednici Vlade. U dosadašnjoj praksi još nije zabilježeno da državne službenike imenuje Vlada s potpisom premijerke!

Državni službenici čija radna mjesta u nazivu imaju “savjetnik”, biraju se isključivo javnim natječajem!

Božica Lapić bila je zamjenica ravnatelja APIU, Marko Jurčić vodio je Odjel za inovacijsku, informacijsku i komunikacijsku tehnologiju u AIPU, a Mladen Lovrenčić bio je stariji savjetnik.

Na novim radnim mjestima Jurčić će biti zadužen za strane privatne ulagačke projekte, Lovrenčić za investicije iz domaćeg privatnog sektora, a Božica Lapić pratit će realizacije velikih investicijskih projekata u javnom sektoru. Osim Miloševića, savjetnički tim ima i premijerka Jadranka Kosor.

Njezina četiri savjetnika Vlatko Cvrtila (savjetnik za nacionalnu sigurnost), Miroslav Radman (savjetnik za znanost), Mirijan Damaška (savjetnik za odnose s međunarodnim sudovima) i Damir Krstičević (savjetnik za vojna pitanja i branitelji) volonteri su i ne primaju nikakve naknade za svoje usluge.

Na popisu savjetnika nema Davora Stiera, kojega u javnosti nazivaju savjetnikom premijerke za vanjsku politiku. On je posebni izaslanik premijerke za euroatlantsku suradnju. Ima plaću tri tisuće kuna veću od premijerke (24.000 kuna), a sve što se o njegovim poslovima zna, za saborskom govornicom izgovorila je upravo Kosor.

Produžena ruka

U tom govoru nazvala ga je produženom rukom Ureda premijerke, zadužen je za pregovore i često boravi u Bruxellesu, a bio je angažiran oko pregovora sa Slovenijom. Zanimljivo je, također, da Borislav Škegro, Željko Lovrinčević i Sandra Švaljek nemaju status savjetnika. Umjesto toga, oni su članovi Savjeta za gospodarstvo.

Od šest potpredsjednika Vlade, osim Miloševića nitko nema savjetnike koji se odnose na potpredsjedničku dužnost. Ali svi imaju savjetnike u ministarstvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:39