HRVATSKI POVJERENIK

MIMICA: Plenković u EK može ući samo kao njezin predsjednik, ne povjerenik. Ne bi bilo neočekivano ako ga odaberu, ali teško da on sad želi u Komisiju

 
Neven Mimica
 Darko Tomas / HANZA MEDIA

Povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica rekao je tijekom gostovanja u emisiji Točka na tjedan N1 televizije da ne planira sudjelovati u kampanji i izborima za Europski parlament.

- U politici je planiranje duže od par tjedana dosta teško i nezahvalno. Osobito planiranje osobnih karijera. Ono što znam je da želim do kraja odraditi ovaj mandat europskog povjerenika. Ne mislim i ne planiram sudjelovati u kampanji i izborima za EP, rekao je Mimica.

Mimica svoje planove nije otkrio, ali je rekao da nema političkog prostora za iznenađenja.

- Svaka vlada predlaže kandidate za članove Europske komisije, tako će i Vlada Republike Hrvatske predložiti novog kandidata. U tom pogledu nemam iluzija i planova, i mislim da je to u redu, da sljedećeg povjerenika predloži Vlada, rekao je.

Na pitanje bi li hrvatski premijer Andrej Plenković bio kvalitetan kandidat za tu poziciju, Mimica je odgovorio da Plenković može u Europsku komisiju ući samo kao njezin predsjednik.

- Što se tiče njegovih kvaliteta i europskog pedigrea, mislim da to nikome ne bi trebao biti neočekivan politički odabir. Stvar je Europske pučke stranke (kojoj pripada HDZ) da izabere kandidata i najvjerojatnije će njihov kandidat biti sljedeći predsjednik, rekao je Mimica te dodao da se teško može očekivati da će Plenković ostaviti sve što je počeo raditi i zatražiti svoje mjesto u Komisiji.

Mimica smatra da njegovi karijerni planovi nisu zanimljivi javnosti te da bi bilo "šteta izgubiti ili potrošiti sve što je kroz ove godine stekao i što će steći kao mrežu poznanstava i političkih odnosa", ali je rekao da se vidi izvan europskih institucija.

- Postoji niz sustava, bilo unutar UN-a ili financijskih institucija, udruga civilnog duštva, ali u području međunarodnog razvoja.

Mimica je rekao i da ga pretjerano ne smeta što je njegov rad "nevidljiv". "To nije rezultat mojeg nedjelovanja, nego pomanjkanja interesa i medija i javnosti, pa i politike u Hrvatskoj za teme kojima se bavim, međunarodne suradnje i razvoja", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:04