VLADIN TIM ZA RAT SA SINDIKATIMA

Mimica reže sve beneficije državnim službenicima...sigurna je samo osnovica plaće! Ali činovnici se ne žele odreći regresa i božićnice

Dvije godine nakon što se velik dio realnog sektora odrekao materijalnih prava radnika koja nisu uspijevali isplaćivati zbog krize, i država je s promjenom vlasti zaključila da novca za isplatu tih prava državnim i javnim službenicima nema.

Uzavrele strasti

Premijer Zoran Milanović ustvrdio je pak da, nastavimo li ovako, uskoro neće biti ni za plaće. Prošloga tjedna sindikatima državnih službenika Vlada je uputila poziv da imenuju članove svoga pregovaračkog tima za kolektivno pregovaranje. Čak 25 sindikata poziv je primilo i strasti su uzavrle. Zašto samo državni službenici? Što je s javnim službama - pitali su se sindikalisti državnih činovnika. A znali su da će Vlada o smanjenju materijalnih prava pregovarati i s državnim i s javnim službama, ali da javne službe svoj pregovarački odbor imaju do kraja iduće godine i da nema potrebe za objavom novog popisa imena.

Smanjiti rashode

Tema pregovora je poznata - država više nema novca za regrese i božićnice, dodatke na plaću, darove za djecu.. Prema dostupnim informacijama, samo je osnovica plaća sigurna, a sve ostalo ovisi o pregovorima. Osim jasnog cilja - smanjiti rashode za plaće - Banski dvori imaju nikad jači tim za pregovore: vodi ga potpredsjednik Neven Mimica, a članovi su prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić te ministri uprave Arsen Bauk, rada Mirando Mrsić, financija Slavko Linić, unutarnjih poslova Ranko Ostojić, pravosuđa Orsat Miljenić i zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.

Što jači tim, to veći legitimitet za pregovaranje, kažu sugovornici, no nije posve netočno ni sindikalno shvaćanje da se radi o timu za zaštrašivanje.

Rok od 15 dana

Sindikat se u roku 15 dana mora dogovoriti o pregovaračkoj postavi, no očekuje se da će pregovarače dati sindikati s najbrojnijim članstvom. Kako se i očekivalo, činovnici se ne žele odreći regresa i božićnice, a kao trn u petu zabile su im se poruke iz Vlade kako treba napraviti nešto u državnom sektoru da se pomogne realnome. Za njih je to neozbiljno, ravno izdaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 06:55