MIROVINSKA REFORMA

MINISTAR ALADROVIĆ O SASTANKU SA SINDIKATIMA I POSLODAVCIMA 'Povlaštene mirovine još se neće dirati. Što se tiče rada nakon 65. godine tu nema zamki'

Josip Aladrović
 Damjan Tadic / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović komentirao je sutrašnji sastanak sa sindikatima i poslodavcima oko izmjena mirovinskih zakona, rad nakon 65. godine te uvođenje nacionalnih mirovina.

- Sutra ujutro imamo sastanak sa svojim socijalnim partnerima. Ono na što ćemo se fokusirati je predstavljanje izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, ali i izmjenu drugih pet Zakona. Nakon rasprave i dogovora puštamo te zakone u javnu raspravu. Zakon će nakon toga ići u hitnu proceduru i očekujemo da će do 1.1.2020. biti usvojen - kazao je ministar Aladrović, javlja N1 Televizija.

Upitan o mirovinama s posebnim propisima, Aladrović je kazao:

- Teško se oteti dojmu da u ovom trenutku kada smo najavili ove izmjene koriste posebni propisi za politizaciju. Kad gledamo o tome kako se isplaćuju mirovine po posebnim propisima, ove godine u HZMO-u je 5,9 milijardi kuni predviđeno za mirovine po posebnim propisima. Ono što je bitno napomenuti - i takvi korisnici imaju određeni dio radnog staža. Opći prihodi proračuna su osnova za isplatu posebnih mirovina.

Broj braniteljskih mirovina u padu

Komentirajući navode o lažnim mirovinama među mirovinama po posebnim propisima, ministar je za N1 rekao kako tu "ulazimo u granicu nekakve suspektnosti koja nikome u javnom prostoru nije potrebna".

- One sigurno nisu što čini ključni efekt u održivosti mirovinskog sustava. Dulji ostanak u radu je nešto što će dovesti do adekvatnosti mirovina i održivosti mirovinskog sustava. Kada gledamo broj posebnih mirovina po osnovi braniteljskih mirovina njihov broj ne raste, njihov broj pada. Sve mirovine po posebnim propisima se isplaćuju iz općih priroda proračuna. Povlaštene mirovine još se neće dirati - pojasnio je.

Što se tiče rada nakon 65. godine i bojazni sindikata da bi se tu moglo raditi o zamki, Aladrović je kazao kako on zamku ovdje ne vidi. "Ono što ćemo mi omogućiti je pravo na rad nakon 65. godine. Onima koji žele i mogu ostati na tržište rada. Mi smo dugoročno utjecali na adekvatnost čitavim nizom aspekata i ove mirovinske reforme. Što se tiče adekvatnosti, učinili smo već dosta toga", rekao je Aladrović.

Aladrović nije htio govoriti o izmjenama zakona koje će biti predstavljene na sastanku u ponedjeljak. Upitan o uvođenju nacionalnih mirovina, rekao je kako je odjek u javnosti manje-više pozitivan, donosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:14