STIŽE POMOĆ

Ministar Aladrović uručio 52 ugovora udrugama koje pružaju uslugu osobnih asistenata

Problem percepcije osoba s invaliditetom možemo mijenjati svi zajedno konkretnim djelovanjem, poručio je ministar.

Josip Aladrović uručio ugovore

 Damir Krajac/Cropix

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović uručio je u srijedu 52 ugovora, vrijednih 29,8 milijuna kuna, udrugama koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom na području Zagreba, zagrebačkog prstena i sjeverozapadne Hrvatske.

"Ovi ugovori su prvi od ukupno 135 ugovora koje ćemo potpisati s udrugama civilnog društva diljem Hrvatske. Na taj način ćemo financirati 79 programa usluga osobne asistencije, 29 programa usluge tumača, odnosno prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika, te 27 programa usluge videćeg pratitelja, što će poboljšati svakodnevni život naših brojnih sugrađana", rekao je Aladrović.

Problem percepcije osoba s invaliditetom možemo mijenjati svi zajedno konkretnim djelovanjem, osiguravanjem potrebnih socijalnih usluga, lakšim pristupom uslugama i ravnopravnijim uključivanjem u svijet rada i život zajednice, poručio je.

Donošenjem novog Zakona o socijalnoj skrbi proširen je krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja i povećane su naknade u iznosu od 4500 kuna, kazao je i najavio daljnje povećanje zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz financiranje radionica i poticaje na tržištu rada.

image

Ljubica Lukačić

Damir Krajac/Cropix
image

Dobitinici ugovora

Damir Krajac/Cropix

"Pomaci su napravljeni, samo u ovoj godini za poticanje zapošljavanja je investiran 81 milijun kuna, uključeno je 1109 osoba s invaliditetom, što je gotovo 30 posto više nego 2020. godine", naglasio je Aladrović.

U ovoj godini Vlada će se fokusirati na dva nova zakona, Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji, što je interes Hrvatske kao socijalne države.

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić (HDZ) ustvrdila je kako je ova godina u znaku osoba s invaliditetom jer nikad u jednoj godini nisu donijeli toliko zakona koji idu u prilog osobama s invaliditetom.

Aladrović je komentirao najavu zagrebačkih vlasti da će produžiti radno vrijeme vrtića do 21 sat uz pomoć sredstava iz EU-ovih fondova rekavši da Vlada produženi boravak vrtića već financira kroz EU-ov Socijalni fond u nizu lokalnih sredina.

Podržavamo tu odluku. S obzirom na to da su vrtići u nadležnosti lokalnih tijela, očekujemo od Grada Zagreba da se više i kvalitetnije aktivira, kazao je Aladrović.

image

Josip Aladrović uručio ugovore

Damir Krajac/Cropix
image

Ljubica Lukačić, Josip Aladrović, Marica Mirić, Zvjezdana Bogdanović

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 09:43