SREDSTVA ZA POMOĆ

Ministar Aladrović: ‘Za pomoć poduzetnicima zbog koronakrize predviđeno 2,5 milijarde kuna‘

Rekao je da se to odnosi na prva četiri mjeseca za koja očekuju da će biti teža nego u ranijim projekcijama
Josip Aladrović
 Davor Pongracic/Cropix

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u nedjelju da su isplanirali sredstva za iduću godinu kojima će pomoći poduzetnicima pogođenima koronakrizom, a za početak godine raspolažu s oko 2,5 milijarde kuna.

Gostujući u Dnevniku Nove TV ministar je rekao kako su svjesni da epidemiološka situacija nije najpovoljnija pa su isplanirali određena sredstava za sljedeću godinu s obzirom na to da su trenutne mjere za skraćenje radnog vremena i očuvanje radnih mjesta propisane do 31. prosinca.

Očekuju, kazao je da će kroz sljedećih mjesec definirati mjere kako će izgledati, barem u prvom kvartalu.

"Trenutno ono s čime raspolažemo je oko 2,5 milijarde", rekao je ministar dodavši da se to odnosi na prvi kvartal ili prva četiri mjeseca za koja očekuju da će biti teža nego što smo to radili u ranijim projekcijama.

No, nema potrebe za rebalansom jer su sredstva projicirali u proračunu, a imaju na raspolaganju i sredstava EU.

Ministar ne strahuje da će Hrvatska u iduću godinu ući s brojnim nezaposlenima na burzi jer su, kazao je, već nekoliko zadnjih mjeseci imali očekivanja većih turbulencija na tržištu rada ali njihovi podaci govore da se to nije dogodilo s obzirom na to da je trenutno pet tisuća ljudi više zaposleno dok broj nezaposlenih stagnira, čak i pada u odnosu na peak početkom koronakrize.

"Bez obzira što su brojni analitičari nagovještavali, očekivali i predviđali kolaps tržišta rada on se nije dogodio", zaključio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 17:39