VEĆI KOEFICIJENTI

Ministar Anušić: ‘Rastu vojničke plaće, bolji standard vojnika je u fokusu ove Vlade‘

Najviše rastu koeficijenti za vojničke i dočasničke plaće - oni koji su dosad bili najniži

Ivan Anušić

 Damir Krajač/Cropix

Vlada je u četvrtak na prijedlog Ministarstva obrane usvojila Uredbu o vrijednosti koeficijenta osobnog čina za izračun plaće djelatne vojne osobe čime rastu plaće svim djelatnim vojnim osobama, a ministar obrane Ivan Anušić poručio je da je bolji standard vojnika u fokusu ove Vlade.

Ministar Anušić od početka svog mandata ističe da je čovjek, vojnik - časnik - dočasnik, u središtu obrambenog sustava i da je njegova glavna ministarska zadaća poboljšati materijalna prava i životni standard vojnika, a ovom odlukom Vlade, ističu iz MORH-a, kada je riječ o povećanju plaća podizanjem koeficijenata, ta je najava u tom dijelu ispunjena.

"Kako bi se popularizirao vojni poziv i kako bismo vojnike zadržali u vojnoj službi, povećanje plaća i ukupno poboljšanje standarda vojnika u fokusu su ove Vlade - u tom smislu jedna od najvažnijih mjera je povećanje koeficijenata za izračun plaće djelatnih vojnih osoba", rekao je Anušić na sjednici Vlade.

Najviše rastu koeficijenti za vojničke i dočasničke plaće - oni koji su dosad bili najniži, istaknuli su iz Ministarstva obrane.

Tako koeficijent vojnika/mornara s 1,164 raste na 1,60, što je rast koeficijenta za 40 posto, a time i bruto plaća s 1103 eura raste na 1515 eura, odnosno osnovna neto plaća vojnika i mornara s 816 eura raste na 1080 eura.

Vojničke plaće, primjerice, povećavaju se na sljedeći način: bruto plaća pozornika raste s 1148 eura na 1658 eura, dok je u neto iznosu sada ta plaća 1168 eura.

Bruto plaća razvodnika s 1194 bruto raste na 1705 eura bruto, odnosno s 874 eura neto na 1198 eura neto. Koeficijent pozorniku raste 44 posto, a razvodniku 43 posto.

Koeficijenti osobnog čina za djelatne vojne osobe nisu se mijenjali od 2008. godine, odnosno te je koeficijente Vlada 2013. godine umanjila za tri posto pa je ovo povećanje koeficijenata prvo nakon 16 godina.

U mandatu Vlada premijera Andreja Plenkovića od 2016. godine do danas, osnovica za plaću djelatne vojne osobe povećala se za 40 posto, istaknuli su iz MORH-a.

MORH je u mandatu ministra Anušića već donijelo nekoliko mjera koje su utjecale na bolji vojnički standard - od povećanja iznosa dnevnica u misijama, podizanja dobne granice s 45 na 50 godina - vojnicima i mornarima - za odlazak u mirovinu do ukupne popularizacije vojnog poziva.

Vlada kontinuirano ulaže u modernizaciju Oružanih snaga, a vojni proračun od 2016. godine do danas povećala je za 122 posto, poručili su iz MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:40