KOMPLICIRA SE SITUACIJA

Ministar Bačić o Varšavskoj: Sve mora biti po zakonu

Branko Bačić odluku o radovima u Varšavskoj neće donijeti bez pregleda čitave dokumentacije

ZAGREB - U stručnim službama Grada Zagreba bili su nemalo zatečeni kada su iz Ministarstva zaštite okoliša , prostornog uređenja i graditeljstva dobili zahtjev za hitni sastanak, i to u neradnu subotu. Još su se više iznenadili kad su saznali da ministar Branko Bačić traži od izaslanstva Grada Zagreba da podastre svu dokumentaciju i odluke na temelju kojih je poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću izdana dozvola za gradnju stambeno-poslovnog centra na Preradovićevu trgu.

Sporne stube

Nakon što je, međutim, u četvrtak Ministarstvo graditeljstva donijelo privremeno zabranilo radove na dijelu gradilišta, bilo je jasno da se situacija s najkontroverznijom zagrebačkom investicijom opet komplicira. Tako da odluka ministra Bačića i nije tako neočekivana, kako se to protumačilo u Gradu.

Dok Horvatinčić tvrdi da je problem samo u nekoliko srušenih stuba, udruge Pravo na grad i Zelena akcija optužuju investitora da je devastirao cijeli objekt koji nije bio predviđen za rušenje. Zbog toga su predsjednika Uprave Hoto grupe prijavile policiji.

Vruć krumpir

Tako je novog ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva već na početku mandata dočekao vrući krumpir najveće građevinske afere u Zagrebu. I zbog toga je, tvrde izvori bliski Vladi, ministar Bačić odlučio još jednom razmotriti sve okolnosti pod kojima je Horvatinčić dobio dozvole za gradnju. I tek nakon što se još jednom pročešljaju svi dokumenti i odluke, najavljuje se, ministar će donijeti končanu odluku. Njegov suradnik koji je želio ostati anoniman objasnio je situaciju u kojoj se, nakon što je sjeo na mjesto ministra, našao Branko Bačić.

Stručno dezavuiranje

- Novi ministar dobio je od premijerke Jadranke Kosor vrlo preciznu zadaću: mora stvoriti uvjete koji će omogućiti domaćim i stranim ulagačima da što jednostavnije i brže realiziraju svoje planove i projekte. Već svojom prvom odlukom, onom o ukidanju Pravilnika o izradi urbanističkih planova, ministar je dokazao da je odmah počeo provoditi premijerkine upute. Znate, nije bilo lako ministru Bačiću donijeti odluku kojom politički i stručno dezavuira svoju prethodnicu Marinu Matulović Dropulić, objašnjava naš sugovornik.

Dodaje da se dio suradnika i stranačkih kolega bivše ministrice oštro usprotivio Bačićevoj namjeri da stavi izvan snage zakon koji je ona dugo pripremala. No, Bačić je bio odlučan: zaključio je da bi provedba nauma Marine Matulović Dropulić značila ozbiljno poskupljenje izrade svih prostornih planova, a njih je oko 1074, dok bi istodobno došlo do blokade ili pak ugrožavanja cijelog niza važnih investicija.

Gradski čelnici

- Ako ga gradski čelnici uvjere da je s Horvatinčićevim projektom sve u redu, ministar Bačić odobrit će nastavak radova, ako se pokaže da ima nejasnoća i problema, tada će narediti da se cijeli slučaj pomno ispita. Ponavljam: ministar Bačić odlučno podupire sve ulagače, ali traži da se striktno poštuju procedura i zakon. Ne želi, primjerice, da on dozvoli nastavak gradnje, a da tu odluku poništi Upravni sud. Naprosto ne želi ni na koji način dovesti u pitanje svoju vjerodostojnost - zaključio je naš izvor blizak Vladi.

Radovi u Varšavskoj još stoje, u Ministarstvu tvrde:

Neće nam Hoto određivati kada ćemo otvoriti gradilište

Kada će gradilište u Varšavskoj biti otvoreno, ovisi o odluci Ministarstva graditeljstva.

Predstavnici Hoto grupe još su u petak oko 17 sati predali svu dokumentaciju, dopunjenu i potpisanu od strane Gradskog ureda za graditeljstvo. Riječ je o izmijenjenoj potvrdi glavnog projekta koja uključuje i demontažu zaštićenih stuba koje je Horvatinčić, kako tvrdi, spremio i koje će vratiti kad se radovi završe. - U Ministarstvu su nam rekli da će otvoriti gradilište čim pribavimo dokumentaciju. Mi smo to i napravili, a gradilište nije otvoreno - rekao je Horvatinčić. Jučer je održan predstavnika Ministarstva i investitora, a iako smo dobili informaciju da su na njemu bili i predstavnici Grada, oni to demantiraju.

- Bili su samo predstavnici investitora. Mi smo svoje obavili, dostavili dokumentaciju, a sad je na redu Ministarstvo - rekao je pročelnik Davor Jelavić.

U Ministarstvu su samo kratko rekli da će gradilište biti opet u funkciji onog trenutka kad prouče dokumentaciju i zaključe da je sve u redu.

- Ne može Horvatinčić određivati kada ćemo otvoriti gradilište. Ako dokumentacija bude u skladu sa zakonima, radovi se mogu nastaviti - kaže naš izvor u Ministarstvu. ( G. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:36