OBIŠAO GRADILIŠTA

Ministar Bačić zadovoljan obnovom na sisačkom području: ‘Svi projekti u tijeku završit će na proljeće‘

Ministar Branko Bačić najavio je da će svi projekti koji su u tijeku biti završeni na proljeće iduće godine

Branko Bačić

 Ronald Gorsic/Cropix

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić boravio je u srijedu na sisačkom području, gdje je obišao gradilišta kako bi se upoznao s tijekom obnove, te izrazio zadovoljstvo radom na obnovi i revitalizaciji života na području stradalom od potresa.

"Kvalitetno provodimo sve projekte, ne samo obnove, već i revitalizacije Banovine. Dobro je da se počinje razmišljati o životu nakon obnove, kako bi se isplatilo ovdje ugodno živjeti", izjavio je Bačić.

Nedavno je s predstavnicima Europske komisije analizirana realizacija projekata koji se financiraju iz Fonda solidarnosti, podsjetio je.

Realizacija 319 milijuna eura odobrenih sredstava za sanaciju objekata javne namjene i komunalne infrastrukture jedan je od najuspjelijih projekata Europske komisije. U planiranom roku utrošeno je 540 milijuna eura ili 70 posto više od onog što je odobreno.

Ministar je najavio da će svi projekti koji su u tijeku biti završeni na proljeće iduće godine.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Do kraja godine bit će završeno osam višestambenih zgrada, stambena naselja u Petrinji i Glini te veći broj zamjenskih kuća. Dobro je krenula i samoobnova, dogovoreno je oko 300 takvih projekata, a samo u višestambenim zgradama bit će 1000 stambenih jedinica.

Na pitanje kako osigurati opskrbu pitkom vodom za 150 stanovnika glinskog kraja, koje sada opskrbljuju vatrogasci, Bačić je odgovorio kako je već obavljen razgovor s glinskim gradskim čelnicima. Opskrba vodom dosad je bila financirana iz Fonda solidarnosti, a sada će taj trošak preuzeti Vlada do konačnog rješenja.

Obrazlažući projekt Jodnog lječilišta, župan Ivan Celjak napomenuo je kako će obnova zgrade za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, vrijednosti 2,3 milijuna eura, završiti na proljeće.

Na godinu će početi izgradnja nove zgrade od 5100 četvornih metara sa četiri unutarnja bazena za grupnu hidroterapiju, wellnessom & spa centrom, saunama, multifunkcionalnom dvoranom, vanjskim bazenima i drugim sadržajima.

Bačić je obišao zgrade u Ulici braće Čulig s ukupno 38 stanova, na kojima je završila organizirana konstrukcijska obnova, a vrijednost radova iznosi gotovo pola milijuna aura. Također je obišao zgradu na kojoj je počela konstrukcijska samoobnova, po modelu novčane pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:06