‘TRI MODELA PONUDE‘

Ministar Banožić govorio o nabavi borbenih aviona, otkrio je koji su sve strojevi u igri za HRZ

‘Ponude za avione zatražili smo od SAD-a i Švedske, a razmišljali smo i o europskoj proizvodnji‘
Dassault Rafale, ministar obrane Banožić i JAS 39 Gripen
 Nikša Stipaničev/Cropix/Profimedia/Alamy

U programu RTL televizije gostovao je ministar obrane Mario Banožić te je rekao kako je proslava u Kninu dugo pripremana što je rezultiralo time da su na kraju svi zadovoljni, a maksimalno su ispoštovane epidemiološke mjere.

Kazao je i da je društvo napredovalo te da je vrijeme za okretanje budućnosti:

'Društvo je evoluiralo u odnosu na nekakva prethodna razdoblja po pitanju zatvaranja prošlosti, ali i otvaranju budućnosti. A tu prvenstveno govorimo o jednom suživotu koje vidimo. Dolaze nove generacije koje ne smiju biti opterećene starim problemima, ali opet dobro naučene po pitanju moderne povijesti što se događalo i na koji način. Danas smo upravo to imali. Bili smo upoznati s onim što se događalo u povijesti, ali su i poslane poruke da trebamo graditi na ekonomskoj, političkoj i društvenoj budućnosti koja će rezultirati da nove generacije gledaju prema boljim i višim ciljevima nego smo dosad imali', rekao je.

Banožić je kazao i hoće li Hrvatska uspjeti nabaviti borbene avione u njegovom mandatu.

'Ono što nas očekuje do kraja kolovoza i po povratku s godišnjih odmora da dobijemo ponude koje smo zatražili po tri modela. To je prije svega pokušaj nabavke novih aviona, govorimo o avionima koje smo zatražili od SAD-a F-16 odnosno Švedske Gripena, a razmišljali smo i o europskoj proizvodnji, prije svega to su polovni odnosno rabljeni avioni, francuski ili talijanski. Ali nije isključeno ni da budu novi. Sada tražimo model. Imamo i treći model, to su rabljeni F-16 avioni koje su koristile Norveška, Grčka, odnosno Izrael. Ono što nas očekuje u međuresornom povjerenstvu za nabavku višenamjenskog borbenih aviona je da vidimo što je to financijski i politički najrealnije i ono što će svakako doprinijeti je da će to doprinijeti budućnosti vojne zračne sile u narednih 30 ili 40 godina', rekao je Banožić te dodao kako će se u tome savjetovati s Damirom Krstičevićem.

'Vjerujem da će i ta suradnja mene kao ministra obrane, a u mom ministarstvu je Damir Krstičević zaista ostavio trag, imati osim savjetodavne uloge i jednu ulogu koja će se odraziti i kroz buduće planove razvoja Oružanih snaga. Ali ne samo Krstičevića kao savjetnika već i svih generala, Generalskog zbora i svih koji su ostavili traga u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama, dobrodošli su sa svojim savjetima i razmišljanjima koja će se odraziti na budućnost Hrvatske vojske', rekao je Banožić za RTL televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2021 13:41