SUKOBU NEMA KRAJA

Ministar Banožić u Bruxellesu o odnosima s Milanovićem: ‘Pitali su me kolege što je njemu‘

Ministar obrane je rekao i kako njegovu ostavku može tražiti samo premijer Plenković

Mario Banožić

 Niksa Stipanicev/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić, koji je sudjelovao na sastancima ministara obrane Europske unije, na pitanje kako riješiti problem u odnosima s predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji traži njegovu ostavku, rekao je kako od njega 'ostavku može tražiti samo premijer Andrej Plenković'.

- Od mene odstupanje može tražiti samo premijer Andrej Plenković s kojim razgovaram od prvog dana ove situacije. Njegovo pitanje je bilo samo da li sam postupao u skladu sa zakonom, a moj odgovor je bio 'da' - rekao je Banožić i nekoliko puta ponovio da je poštivao zakon i kad je bio ministar za državnu imovinu, a i sada kao ministar obrane.

Rekao je kako nema ništa protiv točke Ustava koja kaže da je predsjednik vrhovni zapovjednik oružanih snaga. No, dodao je da je prema zakonu, koji je donijela sama Vlada Zorana Milanovića, ministar odgovoran za financije i troškove.

- Ja stojim čvrsto iza svakog troška, iza svake kune - rekao je Banožić, naglasivši da se to odnosi i na prijevoz delegacije biskupa na Hvar, što je po njemu u skladu sa zakonima i u okviru i Vatikanskih ugovora.

Rekao je kako je vojnim biskupima jednom dana podrška od strane ministarstva obrane i u vrijeme ministra Kotromanovića i to u gradu Sinju. Rekao je da se ne protivi i ne zabranjuje korištenje vojnih sredstava u te svrhe, već da to samo stavlja u okvir s odgovornostima koje ministar ima.

- Ako već moram odgovarati za taj novac, onda moram znati i za što je potrošen, za koje putovanje i u koju svrhu - rekao je.

Banožić je dodao da ga je nekoliko kolega pitalo o odnosima s predsjednikom Milanovićem riječima: 'Što je njemu?'

Upitan o odnosima s načelnikom glavnog stožera, rekao je da je s njim do prije mjesec imao dobre odnose, ali da je sada shvatio da sva pitanja treba rješavati na kolegiju uz prisustvo drugih osoba. Kazao je i da je razrješenje zapovjednika počasne zaštitne bojne bila želja načelnika Hranja.

Inače, Banožić je u Bruxellesu sudjelovao na zajedničkom sastanku ministara obrane i ministara vanjskih poslova EU. Održan je i sastanak ministara obrane EU s glavnim tajnikom NATO-a na kojem je potvrđena spremnost za usku suradnju između dviju organizacija. Banožić je rekao da je za Hrvatsku važno i nastaviti misiju Althea u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:53