PREVENTIVA

Ministar Beroš najavio uvođenje obaveznih sistematskih pregleda: ‘Bit će prilagođeni dobi i spolu‘

Potvrdio je da je ovih dana ukinuto obavezno testiranje u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi...

Vili Beroš

 Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u petak da zdravstvene inspekcije nisu utvrdile manjak lijekova u KB Sveti Duh, već su samo utvrđene poteškoće prilikom evidentiranja potrošenje lijekova.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poslali su ovaj tjedan inspekcije u tu zagrebačku bolnicu, a povod je bila izjava ravnateljice bolnice Ana-Marie Šimundić da je nova uprava otkrila nestanak lijekova u vrijednosti dva milijuna kuna.

"Preliminarno, inspekcije nisu ustanovile manjak lijekova, dogodio se propust u evidenciji, a sljedećih dana očekujem inspekcijski nalaz", izjavio je Beroš novinarima u Splitu, gdje je posjetio tamošnji KBC.

Propusti će se nastojati ispraviti, ali ono što je važno - zdravstveni proračun nije oštećen jer nema nedostatka lijekova, poručio je ministar.

Ponovio je i da je njegova ostavka uvijek na stolu, no i da je u ovom slučaju riječ o gradskoj bolnici i njenim rukovodećim strukturama koje moraju poštivati procedure evidencije i trošenja lijekova.

Vezano uz slučaj ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića i odavanja podataka o pacijentici, Beroš kaže da mu se o tome još nisu očitovale Hrvatska liječnička komora i Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Epidemija pri kraju, ali još nisu ispunjeni uvjeti za proglašenje kraja

Osvrnuo se i na mogućnost proglašenja kraja epidemije covida-19, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju te poručio da nisu ispunjeni svi preduvjeti. Epidemija jest pri kraju, ali i dalje je potreban oprez i tek treba vidjeti što će biti najesen, kaže ministar.

Potvrdio je da je ovih dana ukinuto obavezno testiranje u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi, no ostale mjere, poput nošenja maski u tim ustanovama, i dalje su na snazi.

Procedura je takva da kraj epidemije proglašava Vlada, na prijedlog Ministarstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Ako neće biti novih varijanti i ako će situacija biti ovako stabilna, vjerujem da je to u dogledno vrijeme jedna od opcija", rekao je Beroš.

Najavio je da početkom lipnja u javno savjetovanje idu zakonski prijedlozi vezani uz poboljšanje primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.

Uskoro bi, kaže, sve zdravstvene ustanove trebale biti informatički povezane kroz sustav eUputnica, eNalaza i eKartona, a najavio je i jačanje primarne zdravstvene zaštite i obećao dva nova CT-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"Apsolutno mislim da dijabetes i krvni tlak jesu veliki problemi, a to je upravo ono što sam rekao, izazov kroničnih nezaraznih bolesti. Fokus reforme zdravstvenog sustava je okretanje prema preventivi", rekao je Vili Beroš i dodao da stara poslovica "bolje spriječiti, nego liječiti" baš i nije do sada zaživjela u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

"Namjera moje administracije je to promijeniti. Vraćamo pacijenta u fokus, vraćamo stvar prema preventivi. U tom kontekstu, kako smo i već najavljivali, imamo tri pravca kretanja. Jedan od njih je uvođenje općih, obaveznih sistematskih pregleda koji će biti prilagođeni prema dobi i spolu osiguranika. To su pregledi koji nisu obavezni u sklopu radnih obveza i dužnosti poslodavaca, već zdravstvenog sustava koji nudi tu mogućnost. Ti pregledi će otkrivati stvari poput visokog tlaka, dijabetesa itd.", dodao je ministar zdravstva.

Istaknuo je da moramo raditi na zdravstvenoj pismenosti, koja kreće od najranije dječje dobi.

Ministar Beroš izjavu je dao nakon otvaranja I. faze Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) KBC-a Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:49