ODJEL U IZOLACIJI

MINISTAR BEROŠ O KORONAVIRUSU NA FIRULAMA 'Ako su u pitanju i kirurzi, onda je to problem, ali još uvijek prikupljam informacije...'

Vili Beroš
 Tomislav Krišto / CROPIX

Jutros, ranom zorom, čuli smo se s izv. prof. dr. Vilijem Berošom, ministrom zdravstva RH, koji je upravo u trenutku našeg razgovora primao informacije iz Splita, o ulasku koronavirusa u stacionarni dio kompleksa KBC-a na Firulama.

Pacijent koji se zadnjih desetak dana liječio na Odjelu vaskularne kirurgije KBC-a Split na Firulama zaražen je koronavirusom, doznaje se u utorak u bolnici.

Pacijent je bio hospitaliziran prije desetak dana i operiran, a nakon nekoliko dana mu je porasla tjelesna temperatura i počeo je kašljati. Testiran je na Covid-19 i pokazalo se da je pozitivan. Odmah je prebačen u bolnicu na lokalitetu Križine, gdje se inače liječe oboljeli od koronavirusa.

Još se uvijek ne zna gdje se točno pacijent zarazio. Zbog novonastale situacije su epidemiolozi uzeli briseve 50 ljudi, među kojima su medicinske sestre i liječnici te ostali pacijenti koji su bili u izravnom kontaktu sa zaraženim pacijentom.

Zbog ovog događaja, koji dodatno otežava borbu protiv koronavirusa u Splitu, upitali smo ministra Beroša, jesu li ipak prerano donesene odluke o opuštanju mjera u zdravstvu, s obzirom da su se, između ostalog počeli raditi i elektivni operacijski zahvati (operacijski zahvati tzv. hladnog pogona).

- Da bih vam odgovorio na to pitanje moram imati relevantne informacje iz Splita, koje još uvijek prikupljam i tek kada budem upoznat sa cijelim slučajem moći ću na to odgovoriti, rekao je ministar Beroš za Slobodnu Dalmaciju.

Ovaj prodor koronavirusa na Firule, zasigurno će iz stroja, barem privremeno, dok ne prođe faza samoizolacije, izbaciti povelik broj bolničkog osoblja, od liječnika, medicinskih sestara i pomoćnog osoblja, koji su bili u bližem ili daljem kontaktu sa zaraženim pacijentom.

Upitali smo ministra, koliko će to biti opterećenje za KBC Split, s obzirom da u toj bolnici, kao i u svim drugim hrvatskim bolnicama, nedostaje ogroman broj medicinskih sestara (od 100 do 150), kao i liječnika.

- Zbog toga i postoji mobilizacija, da bi se manjak nadoknadio. Ukoliko su u pitanju medicinske sestre onda to nije problem, ali ako su u pitanju i kirurzi, onda je to problem. No, ponavljam moram dobiti sve relevantne informacije kako bih vam mogao dati pravi odgovor, zaključio je ministar Beroš za Slobodnu Dalmaciju.

Intenzivna njega Klinike za kirurgiju (tzv. kirurški šok) i Klinički odjel za vaskularnu kirurgiju KBC-a Split zatvoreni su i stavljeni u izolaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:38