StoryEditor
ZAHVALIO SE MAJCI

MINISTAR BEROŠ O SLUČAJU BOLESNE DJEVOJČICE IZ VELIKE GORICE 'Bilo je određenih nepravilnosti u postupanju'

 
Vili Beroš
 Damir Krajač / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 je kazao da se otvorilo kinesko tržište te da su u tijeku razgovori o kontinuiranoj nabavci zaštitne opreme jer je to svima problem.

- Sada se pojavljuju prekupci i dobavljači koji se vode ekonomskim kriterijima i sada tražimo optimalne načine u komunikaciji premijera s kineskim državnim vrhom da omogućimo optimalnu nabavu opreme - kazao je Beroš.

Opremu iz Šangaja očekuju u nedjelju i sva oprema koja je plaćena bit će dostavljena, uvjerava ministar.

Ministar nije komentirao cijenu opreme no ona je, kako je kazao, odletjela u nebo. 

- To nam nije ni važno sada jer zaštitna oprema spašava živote zdravstvenih djelatnika i bolesnika - kazao je.

U Hrvatskoj je u 24 sata oboljela 91 osoba, a Beroš tvrdi da su to očekivali te da je krivulja broja zaraženih krenula uzlaznijom putanjom, no da stanje i dalje nije alarmirajuće.

Kao moguće razloge navodi aktiviranje mikrožarišta u Biogradu i Zadru, ali da su potres u Zagrebu, kao i topli dani prije potresa mogli teoretski utjecati na rast broja zaraženih.

'Nema potrebe za strožim mjerama u Biogradu i Zadru'

Kaže i kako je u bolnici u Biogradu detektiran slučaj koji je diseminirao zarazu. Sada će biogradska ortopedska bolnica biti dezinficirana i prenamijenjena u centar za oboljele od koronavirusa.

- Od iznimne važnosti je da epidemiolozi brzo odrede kontakte i zbog toga je sanirana brzo i situacija u Zadru, a funkcioniranje bolnice nije ugroženo.

Epidemiološka struka misli da za sada nema potrebe za strožim mjerama u Zadru i Biogradu, ali pratit ćemo situaciju i poduzeti potrebne mjere - kazao je.

Osvrnuo se i na slučaj samohrane majke i njezine djevojčice koja je hitno trebala na operaciju kaže da je protokol jasan. Zahvalio se majci što je rekla da je u samoizolaciji, a zatim nastavio što su utvrdili provjerom.

Određene nepravilnosti u slučaju bolesne djevojčice

- Dva puta je zvala Hitnu pomoć u Velikoj Gorici, prvi put nisu shvatili da je akutno zbivanje u trbuhu, pregledana je na Rebru (susjed ju je ondje dovezao op.a.) gdje isto nije shvaćeno akutno stanje, ali je u Klaićevoj adekvatno pregledana i operirana i najvažnije je da je adekvatnog kliničkog oporavka.

Bilo je određenih nepravilnosti u postupanju, ali upute su jasne i ponovio sam svima da se moraju striktno pridržavati uputa - kazao je Beroš.

Oko pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti Beroš kaže da je tražio od HZZO-a da pojača kontrole telefonskim putem i direktnim izvidom na terenu. Putem informatičkog sistema HZZO-a su provjerili koliko se računa izdaje i puno ih je manje što može biti rezultat okolnosti, ali i neadekvatnog rada liječnika u primarnoj zaštiti.

Ponovio je da planiraju testiranje zdravstvenih djelatnika jer je zdravstveni sustav izložen infekciji.

Za N1 je kazao i da planiraju svim zdravstvenim djelatnicima mjeriti temperaturu kada dolaze na posao i uvesti dezinfekcijske barijere na ulasku i izlasku iz zdravstvenih ustanova.

Izvijestio je da su u Zadar stigli reagensi za testiranja, ali da je potrebno neko vrijeme za verifikaciju aparature i postupaka kako bi bili sigurni da su dobri rezultati jer ako se dobije lažno pozitivni ili negativni nalazi to može biti još veći problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 07:38