BORBA S KORONAVIRUSOM

MINISTAR BEROŠ TVRDI DA HRVATSKA BUDNO PRATI STANJE U SUSJEDSTVU 'Paket novih mjera je potpuno spreman i to ovisi o tome što će napraviti drugi'

 
Ministar zdravstva Vili Beroš
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš večeras je u RTL-u Danas izjavio da mjere koje Hrvatska provodi i koje će provoditi daju očekivane rezultate.

- I dalje imamo samo 12 zaraženih koronavirusom, što u ovim okolnostima koje vidimo ponajprije u Italiji, smatram uspješnim, ustvrdio je Beroš.

Troje zaraženih ima srednje teške simptome, ali sve je pod kontrolom, naglašava ministar.

- Potrebno je napomenuti da virus pokazuje predilekciju za plućne organe. Bolesnici imaju promjene na plućima, ali one se ne vide na običnom rendgenu, što pokazuje da nisu tolike. Sve je u granicama očekivanog, rekao je Beroš za RTL.

Kaže da Hrvatska budno prati situaciju u susjednim zemljama i da će ovisno o njima poduzimati određene mjere.

- Paket novih mjera je potpuno spreman i to ovisi o tome što će napraviti drugi. Cilj je maksimalna zaštita hrvatskih građana u cilju minimaliziranja prenošenja virusa. U Hrvatskoj u ovom trenutku nema slobodne cirkulacije virusa, tvrdi ministar.

- Vidjet ćemo hoće li se novouvedenim mjerama u Italiji nešto promijeniti. Ako ne, mi ćemo uvesti mjere koji se odnose na drugačije postupke na granici, ali ne njihovo zatvaranje, i preporuke za javna okupljanja u Hrvatskoj, kaže Beroš.

Beroš ističe da se Europa "prvi put suočava s ovakvom ugrozom".

- Jasno je da svi mehanizmi u Europskoj uniji nisu prilagođeni istom. Potrebno je brže reagirati, brže odlučivati, ubrzati aparat. To je naš cilj. Epidomiološki je u Hrvatskoj sve pod kontrolom, u Italiji baš nije, rekao je Beroš.

Mnogi Hrvati rade u Italiji, a ministar kaže da će, bude li službenih potvrda o pogoršanju stanja, i u tom slučaju povući određene mjere.

- Hrvatska će uvijek pokušati napraviti sve u cilju zaštite građana. Ekonomski razlozi su u ovom trenutku u drugom planu, u prvom je zdravlje nacije, zaključio je Beroš u razgovoru za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:55