KORONAVIRUS

MINISTAR BEROŠ 'U Europi nismo došli do vrhunca epidemije, to nam tek slijedi. Hrvatska? Mi se još nalazimo u drugoj fazi...'

Vili Beroš, Alemka Markotić
 Bruno Konjević / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš gostujući u Dnevniku N1 televizije rekao je da nema promjene u broju oboljelih od posljednjih saznanja, to su 32 osobe u koje su u Hrvatskoj pozitivne na koronavirus.

"Nema promjena. I dalje smo na 32 pozitivna bolesnika", rekao je Beroš.

"Na početku transparentnog obraćanja javnosti rekli smo da ti detalji nisu primjereni za komunikaciju. Bitno je da zdravstveni sustav funkcionira, svi kontakti oboljelih su kontaktirani i postupa se kako treba", rekao je ministar na pitanje može li potvrditi jesu li zaraženi vrtićko dijete i pripadnik Hrvatske vojske.

"Mi smo sada u 2. fazi. Gledamo epidemiju koja je u Kini na zalasku, jenjava. Na dnevnoj bazi imamo samo nekoliko desetaka novooboljelih. Zato možemo zaključiti da epidemija tamo dolazi u terminalnu fazu. U Europi nismo došli do klimaksa epidemije i tek nam slijedi, nadamo se da će nakon toga slijediti jenjavanje. Zato je za očekivati da će se broj oboljelih povećati, no u preko 80% inficiranih klinička je slika blaga, nema težih znakova, a neki ni ne znaju da su oboljeli", ističe.

"Rijetki razvijaju srednje, a nitko nije razvio teži oblik bolesti u Hrvatskoj", naglasio je ministar dodajući:

"Zasad se još nalazimo u drugoj fazi jer još uvijek se otkrivaju importirani pojedinačni slučajevi. U toj fazi cilj je što dulje moguće prolongirati i spriječiti slobodno širenje populacijom. U tom slučaju obrana se podiže nivo iznad i imamo spremne mjere za tu razinu. Važno je prolongirati trajanje ove faze jer tako možemo umanjiti konačne efekte epidemije."

"Danas smo se obratili bolničkim ustanovama da im navedemo što trebaju pripremiti. Dosad su morali osigurati određeni broj soba za izolaciju, a nisu morali voditi računa o godišnjim odmorima i službenim putovanjima djelatinika. Zato smo danas uputili dopis kojim ih obvezujemo na daljnje korake, ali to je samo zagrijavanje zdravstvenog sustava jer naši kapaciteti su znanto veći.

Kad pogledamo oboljele u Kini u odnosu na broj stanovnika, i ako isto tako pogledamo Italiju, možemo vidjeti da se radi o promililma. Naš zdravstveni sustav sa 14.500 kreveta i s iznimno velikim brojm respiratora može odgovoriti na ovaj oblik ugroze. Kad je riječ o testovima, koristeći pogreške navedenih zemalja planiramo našu obranu. Tamo je preopterećenost zdravstvenog sustava dovela do nešto lošijih rezultata u liječenju. Detektiravši te njihove okolnosti, razvili smo našu strategiju parcijalne aktivacije zdravstvenog sustava. Radimo na protekciji i zaštiti zdravstvenog sustava da spriječimo unos virusa iako je nemoguće u cijelosti predvidjeti ponašanje jer jedan bolesnik može kompromitirati sve što radimo. Zasad uspiejvamo, nemamo još nijednog zaraženog zdravstvenog djelatnika. Radimo na decentralizaciji zdravstvenog sustava. I Europa promišlja na sličan način, pokrenuli su proces javne nabave za opremu", rekao je ministar.

Hrvatski zdravstveni sustav ima dovoljno resursa u ovom trenutku, ali nikada dosta opreza, naglasio je Beroš.

Broj respiratora u Hrvatskoj

"500 stacionarnih, 300 prijenosnih respiratora imamo. I naša vojska ima određene resurse i to bi trebao biti daleko veći broj od onog što je bilo potrebno u Kini i Italiji. Spremni smo na sve. Intenzivni smo u razgovorima s Europskom komisijom. Naš zdravstveni sustav u ovom trenutku može odgovoriti na ovu ugrozu", rekao je ministar upitan ima li dovoljno respiratora.

"Kad je pokrenut Stožer, na Vladi je bila točka gdje smo na traženje struke od Ministarstva financija dobili narudžbu za devet novih respiratora. Europska komisija našla je način kako da dođe do tih uređaja, s obzirom na potražnju na tržištu", objasnio je.

O broju testiranih kaže: "Mislim da neće doći do promjene obuhvata. Ako želimo biti apsolutno sigurni, mi bismo trebali dva puta dnevno testirati cijelu populaciju, što je nemoguće. Testiranje nije metoda sigurnog screeninga. Test je vrijedna informacija, ali ne jedina i nužna. Testira se dovoljan broj bolesnika, a to pokazuje i europska praksa."

Obustava nastave

"Daleko veći efekt od zatvaranja škola, ima adekvatno ponašanje nas samih i održavanja higijene. Virus ulazi samo kroz sluznicu našeg nosa, usta ili očiju", pojasnio je ministar.

Komentirajući obustavu nastave na dva tjedna, ministar je rekao da mnogi postavljaju pitanje je li to doista potrebno dok mnogi smatraju da se to svakako treba učiniti.

"Ušli smo u iracionalnu fazu pripreme. Strah od nepoznate bolesti uvijek postoji. Mnogi postavljaju pitanje hoće li zatvaranje škola polučiti efekte, ali pritisak javnosti je takav da utječu na političku sferu. Struka je jasna, oni dvoje je li to uspješna mjera. Daleko veći efekt ima odgovorno ponašanje svakog od nas, to nastojimo stalno poručivati. Samozaštita je od iznimne važnosti. Kad bi svi održavali razmak, pazili što rade s rukama, kako kašljemo kako kišemo, mogućnost prijenosa bi se bitno smanjila. Dodirom sluznice, očiju usta možemo prenijeti virus, a na ruke dolazi dok mi sad govorimo ili kišemo ili kašljemo. Stvaraju se zračne čestice kojima virus putuje. Nakon toga se sedimentiraju na predmete i na nas, zato je higijena od osnovne važnosti!, istaknuo je Beroš.

Na pitanje je li onda zatvaranje škola bila politička odluka donesena pod pritiskom javnosti, rekao je da je ulazak u veće restrikcije dobrodošao, samo je pitanje kakav efekt imaju:

"Škole nemaju ekstreman efekt. Kako ste rekli, tu je javni prijevoz, dućani, pošte, banke... Po toj logici možemo zatvoriti sve. Mislim da smo daleko od policijskog sata kao u Austriji, no nemoguće je predvidjeti širenje virusa. Svaka odluka koja je malo više restriktivna, dobra je, samo je pitanje kakav efekt će polučiti."

Dodao je još da u Europi trećina zemalja traži zatvaranje škola, trećina je neodlučna, a trećina ne želi. On u svakom slučaju stoji iza odluke Ministarstva obrazovanja.

Rad ugostiteljskih objekata

Za rad vrijedi ona preporuka da se ne preporuča više od 100 osoba i da se preporučuje distanca od metra. Rad noćnih klubova nije preporučljiv. To je već zapisano kao preporuka.

"S obzirom da je epidemološka situacija u Hrvatskoj mirna i još nemamo slobodnu transmisiju virusa, to je još uvijek na razini preporuke", rekao je ministar Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:37