‘DOŠLI SMO ČISTI‘

Ministar BiH stigao u Hrvatsku pa bocnuo Milanovića: ‘Kupili smo parfem, sapun i okupali se‘

Aludirao je na staru izjavu kad je Milanović, govoreći o građanskoj BiH, rekao kako je ‘to daleki san, ali prvo sapun, a onda parfem‘

Sevlid Hurtić

 Virginie Lefour/Belga Via AFP

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, koji boravi u posjetu Hrvatskoj, poručio je u petak predsjedniku države Zoranu Milanoviću da se prije dolaska "oprao i namirisao". Aluzija je to na Milanovićevu izjavu staru tri godine kad je, govoreći o građanskoj BiH, izjavio kako je "to daleki san, ali prvo sapun, a onda parfem".

U Sarajevu je to shvaćeno kao uvreda Bošnjacima, ali je Milanović kasnije to zanijekao, objasnivši da se radilo o metafori.

"Kad sam rekao prvo sapun, onda parfem, mislio sam i na Hrvate, na Hrvatsku, i na BiH - naprosto na jedan prirodan tijek događaja. Jer se ne mogu preskakati neke faze u razvoju", izjavio je.

Hurtić je u petak u Saboru razgovarao sa zastupnicom albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, Erminom Lekaj Prljaskaj, i u izjavi novinarima imao je potrebu vratiti se na tu priču.

"Danas smo došli u posjet Hrvatskoj, bili smo u Ministarstvu vanjskih poslova, došli smo i u Sabor i ja se nadam da se predsjednik vaše države Milanović neće naljutiti. Kupili smo parfem, sapun, okupali smo se i došli smo čisti u Republiku Hrvatsku”, poručio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Dodao je da je u Zagreb stigao kako bi potaknuo inicijativu da Bošnjaci u Hrvatskoj imaju zasebnu izbornu jedinicu.

"Tražit ćemo da Vlada RH pokrene inicijativu da Bošnjaci u RH imaju zasebnu jedinicu, o tome smo danas razgovarali. Naravno, treba promjena Ustava, to je nešto što je nama kao Bošnjacima, koji su u Hrvatskoj nacionalna manjina, veoma značajno i ja se nadam da će biti, kao što drugi traže, promjene Izbornog zakona u BiH”, izvijestio je Hurtić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2023 13:58