ŠEF STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

MINISTAR BOŽINOVIĆ 'Hrvatska više ne pušta kamione u tranzitu. Zaraženi mladić iz Petrinje? Napravio je nešto najodgovornije što je mogao...'

 
Davor Božinović
 Damjan Tadic / CROPIX

Načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ministar Davor Božinović, u RTL-u Danas govorio je o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. Potvrdio je 25. slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, riječ je o mladiću u 20-im godinama iz Petrinje.

"Mogu potvrditi. Upravo smo dobili vijest u Nacionalnom stožeru. Prema informacijama koje sam dobio, radi se o mladom čovjeku koji je došao iz Italije i sam se prijavio", rekao je Božinović i dodao kako je to vrlo odgovorno ponašanje.

"Ono što je napravio je najodgovornije što je mogao napraviti. Mislim da se odmah prijavio čak i graničnoj policiji, odmah je otišao tamo i bio je smješten u nekoj izolacijskoj jedinici. To je ono što mi pokušavamo poslati poruku odgovornosti. Takav čovjek, a sigurno negdje ima i takvih koji se vrate, a ne kažu gdje su bili, iz krajeva koji su žarište krize ili kažu da nisu došli odavde nego odnekud drugdje jer misle da će lakše proći granične kontrole, to su neodgovorni ljudi", kazao je Božinović.

'Nema niti jedne relevantne informaciju koju nismo rekli građanima'

Na pitanje o širenju lažnih vijesti o koronavirusu, Božinović je kazao da policija provodi istraživanja vezana uz njih.

"Uvjeren sam da će policija biti i u tome efikasna. Poanta je u tome da građani moraju znati da u cijeloj ovoj situaciji, a traje to već više od mjesec dana, nema niti jedne informacije koja je relevantna da im nije rečena u trenutku kada je bila poznata i nama", kazao je Božinović i dodao da nema niti jedne informacije koju kriju od građana.

"To bi bilo i kontraproduktivno i neodgovorno i ne pada nam to napamet", kazao je Božinović i dodao da za širenje lažnih vijesti ima i ozbiljnijih kazni. Na pitanje je li netko pozvan na obavijesni razgovor zbog toga, Božinović je odgovorio: "Kada je u pitanju pridržavanje mjera samoizolacije, krenulo se u tom smjeru".

Hrvatska više ne pušta kamione u tranzitu

Božinović je rekao da ih zadovoljava činjenica da su svi zaraženi "uvezeni slučajevi", odnosno osobe koje su došle iz ugroženih područja.

"To naši epidemiolozi tumače kao dobru stvar. No, ne možemo isključiti i da počne nekakva transmisija među građanima Hrvatske", rekao je Božinović te dodao da sve rade da bi se detektirao svaki kontakt sa zaraženim osobama.

Ministar je kazao da Hrvatska više ne propušta kamione u tranzitu. "To se rješava na najrazličitije načine, a najčešće se vraćaju u Sloveniju. Policije koordiniraju takve mogućnosti. Kamioni se više neće propuštati", kazao je Božinović.

Rekao je da će moguće zatvaranje škola i vrtića i izvan Istre ovisiti o epidemiološkoj situaciji. "Nije to arbitrarna odluka politike", kazao je Božinović i dodao da je ministar zdravstva Vili Beroš danas jasno kazao "kada je naznačio trenutak potvrđene lokalne transmisije kao trenutak kada bi se mogle donositi strože mjere".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:51