PITANJE SUSTAVA AZILA

MINISTAR BOŽINOVIĆ NA SASTANKU U SOFIJI Hrvatska planira primiti još 42 sirijske izbjeglice iz Turske

 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Hrvatska koja je već primila 40 migranata iz Turske u studenom prošle godine, u četvrtak je objavljeno da se planira primiti još 42 sirijskih izbjeglica iz Turske, izvijestio je na sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU u Sofiji. Jedna od tema sastanka bila je i reforma sustava azila koja bi trebala biti provedena do lipnja ove godine, te integrirano upravljanje granicom.

Ministar Božinović je izvijestio i da je hrvatska policija ustrojila Odjel za informacije o putnicima u krim policiji u kojem će 18 policajaca 24 sata provjeravati sve putnike u zračnom prometu radi sprječavanja terorizma i teških kaznenih djela.

Izvijestio je to u četvrtak Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Sir Juliana Kinga, povjerenika EK za Sigurnosnu uniju nakon neformalnog sastanka Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove EU koji je održan u Sofiji. A danas će o toj temi razgovarati u Ravnateljstvu policije hrvatski i policijski stručnjaci EK.

Podaci svih putnika u zračnom prometu razmjenjivat će policije kako bi se spriječili teroristički napadi, ali i teška kaznena djela i već je proveden postupak javne nabave za informacijski sustav kojim će se osigurati razmjena podataka s prijevoznicima u zračnom prometu, državama članicama EU i Europolom. Zračni prijevoznici sve će podatke o putnicima dostavljati policiji koja će ih provjeriti i analitički obrađivati. Za Hrvatsku je provođenje ove mjere važno i zbog ukidanja viza za SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:54