STIŽU POTVRDE

Ministar Božinović: ‘Od 1. srpnja covid potvrde bit će u masovnijoj uporabi‘

Od 2. srpnja digitalne covid potvrde izdavat će se, osim putem sustava eGrađanin, i u 150 ispostava HZZO-a, te na mjestima testiranja
Davor Božinović
 Jure Miskovic/Cropix

U povodu novih mjera protiv covida-19, koje stupaju na snagu 1. srpnja, voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će od sutra digitalne covid potvrde u Hrvatskoj biti u masovnijoj uporabi kad je riječ o javnim manifestacijama s više od 100 osoba.

Nova odluka o prijelazu granice usklađena je sa onom na razini EU-a, budući da 1. srpnja stupa na snagu primjena europskih digitalnih potvrda. To znači da u Hrvatsku uz njezino predočenje mogu bez ograničenja ući svi građani EU-a, izjavio je Božinović novinarima nakon užeg kabineta Vlade.

"Kako je za očekivati da tu potvrdu još nemaju svi, iako su jučer tri povjerenika EU-a poslala pismo državama članicama da ubrzaju proces izdavanja covid potvrda, mi ćemo ih puštati kao i dosad - s potvrdama o cijepljenju, preboljenju bolesti i testiranju brzim antegenskim testom ne starijim od 48 sati i PCR testom ne starijim od 72 sata", rekao je Božinović.

Osobe koje dolaze iz trećih zemalja više neće morati imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku i dokazivati nužnost putovanja, ali će morati predočiti jedan od dokaza da su cijepljeni, preboljeli covid ili nedavno testirani.

"HZJZ će na mrežnim stranicima redovito objavljivati popise zemalja na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere. Građani iz tih zemalja, a to su uglavnom države koje će ući u crveno ili tamno crveno, morat će imati PCR test ne stariji od 48 sati te će im biti određena samoizolacija u roku 14 dana", najavio je Božinović.

S takvim odlukama želimo najviše što je moguće kontrolirati epidemiološku situaciju, Granica u tome ima vrlo važnu ulogu, pogotovo u vrijeme turističke sezone kad možemo očekivati veliki broj dolazaka.

S novom odlukom šaljemo jasnu poruku da nema nekontroliranog ulaska u Hrvatsku i da uspostavljamo stalno praćenje epidemiološke situacije jer se najnovija delta varijanta prilično širi EU-om, naglasio je .

Unutar Hrvatske digitalne covid potvrde bit će u masovnijoj uporabi kad je riječ o sudjelovanju na koncertima, festivalima, klubovima na otvorenom i drugim manifestacijama koje okupljaju više od 100 osoba.

Božinović poručuje kako je na svakom od organizatora takvih događaja odgovornost da vode računa o epidemiološkim mjerama, a dozvole za organizaciju događaja izdaju gradovi i općine.

Od 2. srpnja digitalne covid potvrde izdavat će se, osim putem sustava eGrađanin, i u 150 ispostava HZZO-a, te na mjestima gdje se obavljaju testiranja na covid-19, kojih je trenutno oko 150.

Riječ je o laboratorijima, bolnicama, zavodima za javno zdravstvo, a dobivanje potvrde bit će omogućeno i stranim državljanima.

"Više nitko ne može reći da je to nekakav problem. Svatko može doći u posjed digitalne covid potvrde time što se cijepio, prebolio bolest ili se testirao", kaže Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 23:44