DIVULJE

Ministar Božinović: ‘Sve je spremno za ovogodišnju protupožarnu sezonu‘

Ovogodišnju protupožarnu sezonu očekujemo u specifičnim okolnostima s obzirom na to da je javnosti bila usredotočena na oronavirus
Davor Božinović
 Duje Klaric/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u srijedu kako je sve spremno za ovogodišnju protupožarnu sezonu upozorivši kako je od početka ove godine bilo dvostruko više požara nego u istom razdoblju lani.

"Ove godine poduzeli smo mjere na vrijeme, donošenje protupožarnog plana za 2020. je jamstvo da je očekujemo spremni. Požara će biti u sljedećih nekoliko mjeseci te je to razdoblje ključno," poručio je Božinović u Divuljama prigodom početka rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH za ovogodišnju protupožarnu sezonu.

Kazao je kako ovogodišnju protupožarnu sezonu očekujemo u specifičnim okolnostima s obzirom na to da je pažnja javnosti bila usredotočena na epidemiju koronavirusa.

"Mi smo nekoliko puta i s govornice Nacionalnog stožera zahvaljivali vatrogascima. Fokus cjelokupne javnosti pa i svijeta bio je usmjeren prema koronavirusu, ali mi smo imali izvješća, znali što vatrogasci rade . Broj vatrogasnih intervencija ove godine je bio dva puta veći nego što je to bio prošle godine," upozorio je Božinović dodavši kako su vatrogasci "heroji u Republici Hrvatskoj.

Zahvalio je vatrogascima što su osim na gašenju požara bili uključeni i u aktivnosti na sprječavanju širena epidemije koronavirusa.

Naglasio je i kako se vatrogasni sustav u Hrvatskoj razvija iz godine u godinu i postaje sve učinkovitiji.

"Brzina intervencija vatrogasaca sad je dva sata kraća nego 2017. kad smo imali tri sata i 51 minutu u prosjeku za intervenciju. Sad je prosjek jedan sat i 51 minutu. Nastavit ćemo skraćivati vrijeme za vatrogasnu intervenciju jer to je najbolje jamstvo da se uspješno nosimo s požarima. I najveći požar se može ugasiti čašom vode ako to napravite na vrijeme," poručio je Božinović.
Odgovarajući na pitanje u vezi koronavirusa kazao je kako je Hrvatska trenutno fokusirana na zaštitu građane i turista koji dolaze u RH, a čiji dolazak "nosi i određene rizike".

Također je rekao kako je zbog epidemije koronavirusa dosta zemljišta u poljima zapušteno i neočišćeno što pogoduje izbijanju požara te će biti potrebno pokrenuti javnu kampanju radi smanjivanja rizika od požara na neočišćenom zemljištu.

Tucaković: Vatrogasni sustav spreman na sve izazove

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naveo je kako je vatrogasni sustav spreman za sve izazove u ovoj protupožarnoj sezoni istaknuvši da je već u siječnju ove godine Vlada donijela Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku što je omogućilo puno više vremena za pripreme i usklađivanja.

„Vatrogasne snage u priobalju ove će godine brojati 1120 profesionalnih vatrogasaca, 5000 dobrovoljnih vatrogasaca te 1000 sezonskih vatrogasaca. Na ispomoć dolaze i 102 vatrogasca s 13 vozila s kontinenta u jednoj smjeni. Uz ove snage djeluje i 54 vatrogasca, pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe. Financijska prava vatrogasaca u ovoj krizi nisu smanjivana te da su sredstva za plaće sezonskih vatrogasaca povećana za sezonske vatrogasce sa 3.500 na 4.000 kuna, a za domicilne vatrogasce sa 7.000 na 8.000 kuna mjesečno tijekom protupožarne sezone“, kazao je Tucaković.

Naglasio je i da su vatrogasci u razdoblju od početka godine imali povećan broj intervencija, posebno vezano uz angažman na prevenciji epidemije koronavirusa te na pomoći prilikom sanacije posljedica potresa u Zagrebu.

Brigadir Robert Suntešić, zapovjednik vojnog dijela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH je rekao da je za ovu godinu spremno 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga kako bi u slučaju potrebe brzo mogli intervenirati na području djelovanja.

Mornarica će u protupožarnim aktivnostima sudjelovati s jednim desantnim brodom minopolagačem, jednim desantnim jurišnim brodom te s dvije gumene brodice. „Iz zraka će djelovati 6 zrakoplova Canadair CL 415, 6 zrakoplova Airtractor te dva helikoptera za prijevoz ljudstva, opreme i eventualna spašavanja te sustavi bespilotnih letjelica“ kazao je Suntešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:22