HRVATSKA BILJEŽI RAST

MINISTAR CAPPELLI ZADOVOLJAN TURISTIČKOM SEZONOM 'Ostvarit ćemo sto milijuna noćenja pet, šest dana ranije u odnosu na prošlu godinu'

Gari Cappelli
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar turizma Vlade Republike Hrvatske Gari Cappelli rekao je tijekom gostovanja na N1 televiziji da je zadovoljan sa sezonom te da Hrvatska unatoč nekim crnim predviđanjima zbog srpanjske rupe ipak bilježi rast.

"Mi smo prošle godine najavili rast od dva do tri posto u turizmu. Događaju se neke stvari koje možda ljudi ne znaju, a to je primjerice 'last minute booking'. Uvijek je problem srpanjske rupe jer s 1. srpnjem cijene rastu i do 50 posto. Na kraju srpnja smo bili u plusu", rekao je ministar Capelli.

"Završit ćemo godinu na tri posto fizičkog rasta dolazaka, dva posto noćenja i tri posto nam je rast financijski, a ostvarit ćemo sto milijuna noćenja pet, šest dana ranije u odnosu na prošlu godinu."

Cappelli je dodao da su brojke bile izvrsne kroz cijelu godinu te da je privatni smještaj zabilježio rast od pet posto. "Obujam turizma gledam na razini cijele godine. Budi se kontinent, u tri godine imamo praktički 30 posto povećanje dolazaka turista na kontinentu, 13 kontinentalnih županija imaju dvoznamenkaste brojke rasta, dolazak u zračnim lukama je porastao 10, 11 posto", istaknuo je.

Ministar spomenute pomake vidi kao rezultat napora da se spoji sedam mjeseci turizma u kontinuitetu u godini i da u tom smjeru idu. Najavio je novu strategiju turizma i dodao da moramo donijeti odluku kakav turizam želimo. Prema anketi, građani su rekli da žele više turista, ali na kontinentu, te više infrastrukture.

"Turizam je dobar ako su zadovoljni i turisti i domaćini. Ako postoji nezadovoljstvo s jedne ili druge strane to nije turizam. Mogućnosti su velike, radimo strategiju razvoja pet slavonskih županija, prezentirat ćemo projekte za bolji i kvalitetniji razvoj. Ima dosta prostora na kontinentu i kontinentalnim dijelovima bližima moru i ima još prostora za razvoj", pojasnio je.

Cappelli je rekao da su i prošle godine upozoravali da privatni kapaciteti moraju dići kvalitetu i oni koji su to napravili su imali dobre rezultate. No, 600.000 kreveta u privatnom i oko 200.000 u hotelskom smještaju pokazuju da postoji određeni disbalans. Ministar je rekao da teži podizanju hotelskih kapaciteta jer su oni popunjeniji kroz godinu.

"Podižite kvalitetu, bit ćete prepoznati, govorim to godinama i to se vidjelo ove godine, tko je to napravio bio je popunjen i mogli su i dignuti cijenu bez da su se turisti bunili", dodao je.

Ministar je istaknuo da je racionalnizacija ureda Hrvatske turističke zajednice urodila plodom. Što se tiče smanjenja PDV-a u turizmu, Cappelli kaže se njime nije htjelo smanjiti cijene već povećati investicije i plaće radnicima. "Hrvatska gastronomija postala je prepoznatljiva i morali smo izaći u susret tom segmentu da se razvija", rekao je ministar te dodao da se turista ne može dva puta prevariti i da će tržište to regulirati.

Komentirajući nekoliko slučajeva napada na turiste, Cappelli je rekao: "Mi ćemo ove godine imati 20 milijuna turista i 110 milijuna noćenja i to treba uzeti u obzir kada govorimo o stanju sigurnosti u Hrvatskoj."

Najavio je i novi zakon oko turističkog zemljišta koji bi trebao raščistiti situaciju i omogućiti kupovinu i iznajmljivanje zemljišta što će, kaže, potaknuti investicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:36