AFERA MESO

Ministar Čobanković: Potrošači sami moraju brinuti o kvaliteti mesa kojeg jedu

'Svojevremeno smo išli u kupnju mesnih proizvoda u Mađarsku, jer je tamo bilo jeftinije, iako smo znali da to meso nije na nivou kvalitete kao ono u Hrvatskoj. Sada je i kod nas'

ZAGREB - Besplatna telefonska linija 0800 203 200 te e-mail adresa Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , putem koje će građani moći, pa i anonimno, prijaviti sve nepravilnosti i sumnje vezane uz meso, puštena je u rad danas pet minuta nakon podneva. Baš u to vrijeme tiskovnu konferenciju držao je resorni ministar poljoprivrede, Petar Čobanković, još jednom uvjeravajući okupljene novinare kako potrošači nemaju apsolutno nikakvog razloga za zabrinutost oko kvalitete mesa na policama hrvatskih trgovina.

Čobanković se na tiskovnoj konferenciji okružio najbližim suradnicima, među kojima je bio i šef Uprave veterinarske inspekcije Gordan Jerbić, kako bi detaljno objasnio tzv. “sustav sljedivosti”, odnosno zakonsku regulativu koja definira praćenje mesa od klaonice do stola.

Objasnio je kako svaka pošiljka mesa ima svoj jedinstveni broj, tzv. LOT broj, putem kojeg nadležne službe u svakom trenutku mogu doznati sve podatke o mesu - poput datuma klanja, klaonice, države uzgoja i sl...

No, ministar nije odgovorio na pitanje novinara Jutarnjeg zašto ti podaci nisu dostupni potrošaču; zanimalo nas je, naime, bi li Čobanković podržao inicijativu da se na svaki komad mesa, odnosno na etiketu, napiše i datum klanja životinje. Na taj bi se način, vjerujemo, mogle izbjeći situacije u kojima pojedini djelatnici mesne industrije decidirano tvrde da je na hrvatskim stolovima uvozno meso koje je u dubokom zamrzavanju provelo i do deset godina.

Umjesto odgovora, dobili smo od ministra Čobankovića tek podatak da je količina zamrznutog mesa na hrvatskom tržištu zanemariva.

- Država garantira zdravstvenu ispravnost mesa koje se nalazi u maloprodaji i veleprodaji. No, kvalitetu mora nadzirati potrošač. On, naime, mora prisiljavati trgovca da prodaje kvalitetno meso. Svojevremeno smo išli u kupnju mesnih proizvoda u Mađarsku, jer je tamo bilo jeftinije, iako smo znali da to meso nije na nivou kvalitete kao ono u Hrvatskoj. Sada je i kod nas takva situacija. No, kupac će uvijek ići kod onog mesara koji zasluži povjerenje - pokušao je ministar pojasniti sustav samokontrole i zakonsku regulativu koja, za razliku od zakona u bivšoj Jugoslaviji, ne definiraju kvalitetu hrane kao čimbenik prilikom stavljanja proizvoda na tržište.

Na taj je način ministar Petar Čobanković donekle potvrdio pisanje Jutarnjeg lista , koji u svom serijalu o mesu nikada nije ustvrdio da je ono zdravstveno neispravno, odnosno pokvareno, već kako je upitna njegova kvaliteta.

Ministarstvo je izvijestilo i o inspekcijskom nadzoru u mesnoj industriji Pivac . Iako nisu navodili konkretne podatke o proizvođaču, rečeno je da je u “objektu koji posluje s mesom unutar luke Ploče” temeljem anonimne prijave izvršen nadzor u kojem nisu pronađene veće nepravilnosti.

Ministar je na konferenciju doveo i veterinarskog inspektora iz Metkovića, Milivoja Dominikovića, koji je rekao da su navodi iz anonimne prijave neistiniti te da su utvrđeni tek manji infrastrukturni nedostaci. Nije rekao o kakvim je nedostacima riječ, kao ni jesu li protiv “Pivca” podnesene kakve prijave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:45