StoryEditor
MINISTAR ZAŠTITE OKOLIŠA

MINISTAR ĆORIĆ ĆE PRIHVATITI PONOŠEVU OSTAVKU Uvjerava da je za snimku saznao tek u ponedjeljak, a ne još prije godinu dana

Tomislav Ćorić i Dubravko Ponoš
 Davor Pongračić i Marko Todorov / Hanza Media

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić najavio je u četvrtak da će prihvatiti ostavku čelnika Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša nakon što je objavljena snimka u kojoj Ponoš prijeti predsjedniku Radničkog vijeća Fonda Mislavu Kotarcu.

Ćorić tvrdi da je za zbivanja u Fondu i snimku razgovora Ponoša i Kotarca saznao u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima. Pojasnio je da je Ponoš snimku razgovora dobio iz njegova kabineta i da su mu je njegovi suradnici proslijedili u trenutku kada su shvatili da postoji. Negirao je Ponoševe tvrdnje da za tu snimku zna već godinu dana.

Novinari su ga podsjetili da je Mostov zastupnik Nikola Grmoja rekao da mu je postavio zastupničko pitanje i da je on odgovorio da ga je poslao Vladi 3. svibnja, što je potvrdio. Odbacio je Grmojino tumačenje da je iznošenjem hodograma utopio premijera, zapitavši: „Zašto bi utopio premijera?“.

„Grmoja je postavio zastupničko pitanje 1. travnja 2019. godine, 3. travnja Ministarstvo je zaprimilo pitanje i promptno smo reagirali i zatražili očitovanja gospodina Ponoša, on nam ga je dostavio 10. ili 11. travnja, i mi smo početkom svibnja taj odgovor proslijedili prema Vladi RH. Mislite li da je odgovor gospodinu Grmoji u kojem se gospodin Ponoš referira na stanje u Fondu koji je u konačnici vrlo kratak, da je to nešto što bi premijer u bilo kojem trenutku sakrivao od hrvatske javnosti. Govorimo o jednoj polurečenici“, pojašnjava Ćorić.

„Ta snimka je bila u mailu koji je dostavljen na čitav niz adresa. moji suradnici su je detektirali, jer je taj mail bio jako velik, nakon sedam do osam dana“, dodao je.

Kazao je i da je Ministarstvo u siječnju poduzelo upravni nadzor u Fondu, zbog napisa u medijima i novinarskih pitanja, što je bilo oko 15. siječnja. „Što se tiče konkretnog razgovora Kotarca i Ponoša, njegovog tona, za njega sam saznao u ponedjeljak, 23. rujna“, dodao je, poručivši da će prihvatiti Ponoševu ostavku koju je danas ponudio.

Ćorić se ne slaže s tumačenjima da mnoge stvari u Fondu „ne štimaju“.

„Ono što se dogodilo u Fondu u posljednjih nekoliko godina je financijska stabilizacija Fonda, niz natječaja kojim smo poduprli čitav niz područja i u tom je kontekstu moja suradnja s gospodinom Ponošem bila korektna“, rekao je ministar.

Osvrnuvši se na problem neefikasnih radnika, ustvrdio je da nije slušao presicu Ponoša, „ali u svakom društvu postoje ljudi koji svjesno izbjegavaju svoje obveze, i takvi ne bi trebali imati mjesta nigdje, no dug je put do toga“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2020 09:28