RAZGOVOR ZA N1

MINISTAR ĆORIĆ 'Nerealno je očekivati da će javni sektor dobivati povlastice koje je imao'

Tomislav Ćorić
 Damjan Tadić / CROPIX

U studiju N1 televizije gostovao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Osvrnuo se na skorašnje parlamentarne izbore, pogođenost turističkog sektora koronakrizom te vladinim mjerama za oporavak gospodarstva.

Na samom početku potvrdio je da će Gordan Jandroković koordinirati izbornu kampanju HDZ-a, a da će on biti koordinator u izradi programa. No to ipak ne znači da će izbori biti raspisani odmah.

"I jednu i drugu odluku možete svesti pod neke redovite aktivnosti koje stranka obavlja. Svjedoci ste da je prije nekoliko mjeseci glavna oporbena stranka organizirala svoje stožere po županijama", rekao je.

Tempo raspisivanja izbora ovisit će o epidemiološkim okolnostima.

"Sretni smo da je epidemiološka situacija bolja nego u drugim zemljama EU. Konačan datum izbora je odluka predsjednika Republike Zorana Milanovića", ističe.

"Mi iz HDZ-a već godinu i pol dana, odnosno dvije kad je oporba počela zazivati nove izbore, mi smo vrlo jasno komunicirati tada i sad - HDZ će biti spreman za izbore kad god to bude potrebno", dodaje.

Kad god se izbori dogode, mi se nalazimo u izbornoj godini i oni su redoviti, kazao je.

"Mi razgovaramo o mnogim stvarima. U tom kontekstu je jučer na sjedinici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća bio čitav niz tema. Mi nismo odredili točan termin izbora niti nam je u ovom trenutku to prioritet. Prioritet nam je gašenje epidemije s jedne strane, a s druge strane su mjere gospodarskog oporavka", napominje Ćorić.

Ćorić vjeruje kako će paketi koje je Vlada pripremila biti vrlo dobar poticaj za oporavak gospodarstva.

Ističe kako Hrvatska svojih 30 godina neovisnosti temelji na jakom turističkom sektoru i naslonjeni smo na turistički sektor. "To je nešto što se jako teško može nadomjestiti alternativnim izvorima", smatra ministar.

Kaže kako se nada da će naši građani i naši susjedi ove godine moći ići na more. "Mi smo bili hit i prethodnih godina i učinit ćemo sve da sezona prođe u najboljem redu", rekao je Ćorić.

Relaksacije naše ekonomije kroz ti vala, kaže Ćorić, ide za tim da što prije sve segmente ekonomije vratimo u stanje kakvo je bilo prije krize.

Ćorić je kazao kako je agregatna potražnja zapravo BDP Republike Hrvatske.

"U ovom trenutku rezanje plaća u javnom sektoru za 10, 20 ili 30 posto nije nešto što mi rado želimo učiniti. U situaciji u kojoj preko 500 tisuća zaposlenih u realnom sektoru prima 4 tisuće kuna, u takvoj situaciji očekivati da će zaposlenici u javnom sektoru dobivati neke povlastice koje su imali je nerealno", smatra Ćorić.

U ovom trenutku trebamo promišljati da smo svi na zajedničkom brodu. Upravo stoga sam siguran da će sindikalni predstavnici na tim pregovorima prepoznati te poruke, poručio je zaključno ministar Ćorić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:13