NASTAVAK INFLACIJE

Ministar Ćorić o novom rastu cijena goriva: ‘Ako dođe do značajnije eskalacije, Vlada će reagirati‘

‘Ovisno o kretanjima ovog tjedna ćemo promišljati odluke za sljedeći‘, rekao je ministar

Tomislav Ćorić

 Goran Mehkek/Cropix

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić održao je press konferenciju i na početku komentirao cijene goriva.

“Kao što vidite i vi, vidimo i mi, ono o čemu će ovisiti naše daljnje postupanje su cijene na mediteranskom tržištu. Ovaj tjedan će biti referentan za određivanje cijena od sljedećeg utorka. U ovom trenutku, kao što vidite, ne poduzimamo ništa, ali ako dođe do značajnije eskalacije, Vlada je i dosad reagirala, i reagirat će i ubuduće.

"Danas je utorak, sjednica Vlade će zbog obaveza premijera Plenkovića u Bruxellesu, biti već u srijedu, pričekat ćemo kraj tjedna i bit ćemo pametniji sljedeći utorak. Ovisno o kretanjima ovog tjedna ćemo promišljati odluke za sljedeći”, rekao je, prenosi N1.

Novinari su ga pitali što je sa skladištenjem nuklearnog otpada u BiH.

“Nije se pričalo o odlaganju, nego o skladištenju, postoji značajna metodološka razlika. Tako je, to je bila jedna od tema na sastnaku s ministrima s BiH strane. RH je u proteklom razdoblju iskoračila prema BiH strani, njihova strana je formiranla stručni tim kojim je dana na uvid sva moguća dokumentacija po pitanju izgradnje skladišta srednje i nisko radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac. Ono što smo se suglasili je da ćemo nastaviti komunikaciju na ekspertnoj razini i eventualno otvoriti mogućnost da BiH stručnjaci dodatno dobiju uvid u neke naše nalaze, odnosno istraživanja. Nemamo s time nikakav problem.

Naša pozicija prema procesu izgradnje i svemu što nam komunicira BiH strana, mi ćemo se voditi najvišim ekološkim, okolišnim i sigurnosim standardima, ne zbog građana koji se nalaze s druge strane, nego zbog naših građana, a samim time i naših susjeda. Ne postoji nikakav način da ovaj proces bude kompromitiran. Naš plan je ovdje jasan, želimo uz najviše standarde izgraditi objekt koji neće služiti samo za skladištenje otapda iz NE Krško, nego i drugih frakcija tog otpada koji se u ovom trenu nalaze širom RH”, rekao je.

Na kraju se osvrnuo i na porast cijena:

“Imamo priliku vidjeti da uslijed porasta cijene energenata, rastu troškovi u proizvodnji čitavog niza dobara. Ono što možemo očekivati je da će prosječna razina inflacije i dalje rasti ne samo u Hrvatskoj nego i u EU. Očekujem i da će se ovaj energetski moment na neki način ispuhati u narednim mjesecima odnosno s proljećem 2022. godine. To je očekivanje koje prije svega kao pretpostavku uzima smirivanje tenzija na tržištu plina i nafte”, zaključio je, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:49