USPJEŠAN USPON

MINISTAR DAMIR KRSTIČEVIĆ S MORH-om NA TEAM BUILDINGU S vojskom na Velebit krenuo i Stipe Božić: 'Ovdje smo da ne zaboravimo heroje'

S ministrom i Božićem na planini su između ostalih bili i general zbora Mirko Šundov, te Zapovjedništvo specijalnih snaga

Lijepo vrijeme, timski duh i fizička spremnost garancija su za uspješan i idiličan uspon na Velebit, i to poznatom Premužićevom stazom.

Njome su se u ponedjeljak uputili ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general zbora Mirko Šundov sa svojim timom iz Hrvatske vojske i Ministarstva obrane, nakon što su već ranije s hrvatskim mornarima osvojili najviši vrh Mosora Veliki Kabal.

Nova tradicija

- Ideja za zajedničku hodanju na Velebit rodila se još prošle godine. Velebit ima posebno značenje za pripadnike Hrvatske vojske i danas i u vrijeme Domovinskog rata.

Stipe Božić i Damir Krstičević

Prošle godine Hrvatska vojska je provela najsloženiju vojnu vježbu od završetka Domovinskog rata pod nazivom Velebit 18 - združena snaga, kada smo pokazali moć, snagu, združeno zajedničko djelovanje svih postrojbi moderne Hrvatske vojske. A u Domovinskom ratu, Velebit je imao strateški značaj. Sjećam se riječi generala Bobetka koji je rekao da ako izgubimo Velebit, gubimo i pola Hrvatske - ispričao nam je ministar Krstičević.

Radni tjedan za njega i njegove suradnike iz Ministarstva obrane i Hrvatske vojske počeo je aktivno, hodnjom na Velebit kako bi vlastitim primjerom pokazali koliko su sport i fizička spremnost važni za jednog vojnika.

- Pod vodstvom dragog prijatelja, našeg vrhunskog alpinista Stipe Božića i pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga odradili smo hodnju Premužićevom stazom. Kao što je rekao naš Stipe Božić, Premužićeva staza jedna je od najljepših planinarskih staza u svijetu i pruža pogled na prekrasan krš, ali i na naše Jadransko more - započeo je prepričavati svoje dojmove ministar Krstičević nakon hodnje duge 15-ak km koja je započela molitvom u Svetištu Majke Božje od Krasna, a potom su krenuli velebitskim putevima od Zavižana do planinarske kuće Alan.

Simbolika i ponos

- Ova naša hodnja ima snažnu simboliku i podsjetila nas je na vrijednosti i heroje Domovinskog rata koje nikada ne smijemo zaboraviti, jer su upravo to temelji na kojima gradimo budućnost. A budućnost moderne Hrvatske vojske grade ljudi, hrvatski vojnici, dočasnici i časnici koji moraju imati fizičku spremnost i mentalnu snagu kako bi uspješno izvršili sve zadaće i suočili se sa svim izazovima - istaknuo je Krstičević, dodavši da na ovakvim hodnjama jačamo timski duh i zajedništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:32