DAO ISKAZ USKOKU

Ministar Filipović: ‘Poznajem Husića, ali nismo se dopisivali. Tko to izmišlja? Zaključite sami...‘

Filipović otkrio: Prije desetak dana dao sam iskaz USKOK-u u svojstvu svjedoka u aferi Ina

Ministar Filipović je u svojoj izjavi novinarima ustvrdio da su poruke koje je objavio tjednik Nacional najobičnija laž

 Goran Mehkek/Cropix

Gorana Husića poznajem, ali nisam s njim razmjenjivao poruke koje je u najnovijem broju objavio tjednik Nacional, poručio je jučer ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Goran Husić, podsjetimo, osumnjičenik je u uskočkoj istrazi o malverzacijama u trgovini plinom u Ini kojima je prouzročena šteta od milijardu kuna toj kompaniji. Prema spomenutoj objavi Nacionala, Filipović je u svibnju 2022., nakon što je postao ministar, razmjenjivao, kako tjednik na jednome mjestu navodi, više desetaka WhatsApp poruka s Husićem o stanju na tržištu plina i nafte, odnosno više od stotina poruka kako Nacional navodi na drugome mjestu u tekstu, zbog čega bi, zaključuje tjednik, Filipovića trebalo ispitati Državno odvjetništvo zbog svojih veza s Husićem koji je uhićen krajem rujna iste godine.

- Prije desetak dana dao sam iskaz USKOK-u u svojstvu svjedoka i temeljem činjenice da sam bio član Nadzornog odbora Ine - otkrio je Filipović u osvrtu na tekst u Nacionalu za koji kaže da je nastavak kampanje koju taj tjednik vodi protiv njega. Na pitanje čiji bi bio interes da izmišlja prepisku između njega i Husića, ministar gospodarstva je uzvratio riječima "zaključite sami".

Lažni navodi

- Poruke koje je objavio Nacional su najobičnija laž - ustvrdio je Filipović. Upitan za navode iz iste objave Nacionala da je s Husićem ne samo razmjenjivao poruke u svibnju prošle godine, već da su se i sastajali, Filipović je kazao kako ni to nije točno. Laž je, nastavio je, i navod Nacionala da su održavani njegovi zajednički sastanci s Husićem i Damirom Škugorom.

Damir Škugor, podsjetimo, prvoosumnjičeni je u uskočkoj istrazi o malverzacijama u trgovini plinom u Ini.

- Ne poznajem Damira Škugora, nisam se s njim sastajao, nikada s njim nisam razmijenio nikakve SMS-ove, WhatsApp poruke ili ne znam već kakve poruke - ustvrdio je Filipović.

image

U osvrtu na objavljeni sadržaj Husićevih poruka rekao je da o tome ne može govoriti zbog tajnosti istrage

Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Ministar gospodarstva demantirao je i pisanje Nacionala da je izbrisao poruke iz svog mobitela koje je, prema tvrdnjama tjednika, slao Husiću. U osvrtu na sam sadržaj poruka koji je objavio Nacional, Filipović je kazao da o tome ne može govoriti zbog tajnosti uskočke istrage. Iz istoga razloga, dodao je, ne može komentirati ni svoj iskaz USKOK-u.

Milijardu kuna štete

- Nacional će ionako uskoro objaviti moj iskaz USKOK-u koji je tajan, pa ću se moći osvrnuti i na to - poručio je Filipović.

Do otvaranja uskočke istrage o malverzacijama u trgovini plinom u Ini malo tko je u Hrvatskoj znao za tvrtku OMS-Upravljanje kao i za njezina suosnivača, vlasnika i direktora Gorana Husića. Osnovano krajem 2019., OMS Upravljanje već je u lipnju 2020. dobilo dozvolu Hrvatske energetske regulatorne agencije za trgovinu plinom. Uslijedili su, u aferi Škugor, raskrinkani poslovi OMS Upravljanja s Inom čiji je direktor za trgovinu plinom bio Damir Škugor i Plinarom Istočna Slavonija, u kojima je Ina oštećena za više od milijardu kuna.

Nakon što je izbila afera Škugor, jedno od pitanja koje se postavilo bilo je kako je OMS Upravljanje dobilo dozvolu za trgovinu plinom u vrlo strogoj proceduri HERA-e koja podrazumijeva, među ostalim, i stručne kvalifikacije za rad u energetskoj djelatnosti odgovornih osoba u tvrtki? Goran Husić nije imao nikakve kvalifikacije na temelju kojih bi HERA odobrila dozvolu OMS Upravljanju. S druge strane, prema spomenutim Husićevim porukama koje je objavio Nacional, Husić je već u proljeće 2022. bio ekspert za tržište plina koji je savjetovao ministra gospodarstva.

Tjednik Nacional: Iz poruka proizlazi da ga je Husić savjetovao

Iz poruka koje su, navodi Nacional, razmjenjivali Husić i Filipović proizlazi da je Husić savjetovao ministra gospodarstva i održivog razvoja kako pregovarati s mađarskom stranom o trgovini plinom. Husić je, prema istome izvoru, Filipoviću slao podatke o trgovini plinom za koje Nacional tvrdi da su u pitanju "lako moguće i povjerljivi podaci".

"Možda bi bilo dobro da ih na sastanku upozoriš da će se cijene za transportne kapacitete nafte i plina do kraja godine u Hrvatskoj povećat", napisao je, prema navodima Nacionala, Husić Filipoviću u jednoj od poruka. "Koliko mi je poznato, Janaf bez problema ima kapacitet za njih. Samo da ne odvoze iransku naftu", stoji u poruci koju je Filipović, prema tjednika Nacional, poslao Husiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:25