PRIPREME ZA ZIMU

Ministar Filipović sudjelovao na neformalnom sastanku ministara energetike članica EU

Ministri su razmijenili mišljenja o planu daljnjeg djelovanja Europske komisije kako bi se riješio problem porasta cijene energije

Davor Filipović

 John Thys/Afp

Ministri energetike članica EU-a u srijedu su na neformalnom sastanku u Pragu, na kojem je sudjelovao i ministar gospodarstva Davor Filipović, razmijenili mišljenja o pripravnosti za nadolazeću zimu te potrebi za revizijom tržišta električne energije, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Ministri su u okviru prve rasprave razmijenili mišljenja o planu daljnjeg djelovanja Europske komisije kako bi se riješio problem porasta cijene energije.

Ministar Filipović u tom je kontekstu istaknuo kako Hrvatska smatra da je ograničenje cijene za sve veleprodajne transakcije prirodnog plina najvažnija mjera koja će pomoći građanima i poduzetnicima te je pozvao na uspostavu i operacionalizaciju zajedničke EU platforme za nabavu plina, navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol predstavio je potencijal vodika u okviru energetske tranzicije i aktualne geopolitičke situacije.

U vezi s tom transformacijom energetskog sustava i cjelokupnog europskog gospodarstva, traže se nova alternativna goriva za dekarbonizaciju industrije i teretnog prometa koja će doprinijeti postizanju ugljične neutralnosti u Europskoj uniji do 2050. Jedan od alata za dekarbonizaciju ovih sektora je obnovljivi vodik s niskim emisijama.

Tijekom radnog ručka, na kojemu su sudjelovale i ugovorne strane Energetske zajednice te ravnatelj Tajništva Energetske zajednice Artur Lorkowski, ministri su razmijenili informacije o pripravnosti u energetskom sektoru pred nadolazeću zimu. To je pitanje vrlo aktualno u trenutnom kontekstu rata u Ukrajini, smanjenja opskrbe Europe ruskim plinom i sve većim cijenama plina, ističe se u priopćenju.

Posljednja rasprava u okviru sastanka usredotočila se na moguću reformu tržišta električne energije. Nakon uvodnih govora ravnatelja Agencije za suradnju energetskih regulatora Christiana Zinglersena i potpredsjednika Europske investicijske banke Thomasa Östrosa, ministri su iznijeli i svoje stavove o reformi za koju je Europska komisija najavila kako bi mogla biti dugoročno rješenje za razdvajanje cijene plina i cijene električne energije, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 10:42