PRVA REAKCIJA

MINISTAR FINANCIJA O RUŠENJU REJTINGA 'Žao mi je što Moody's nije u potpunosti sagledao sve naše reformske prijedloge'

Zagreb, 120316.Ministarstvo financijaMinistar financija Zdravko Maric odrzao je ispred ministarstva financija konferenciju za medije.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Suvar / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić u subotu je reagirao na odluku agencije Moody's kojom je snizila dugoročni hrvatski kreditni rejting. Izjavio je da mu je žao što nisu sagledani svi reformski prijdlozi izneseni u proračunu, za koji očekuje da će u Saboru biti prihvaćen već sljedećeg tjedna ili u tjednu nakon njega.

'Ostaje žal što kreditna agencija Moody's nije u potpunosti sagledala sve reformske prijedloge iz državnog proračuna. Ovaj proračun će biti prvi test tog reformskog paketa', rekao je Marić.

'Predložene će mjere utjecati na jačanje potencijala hrvatskog gospodarstva i stabilizaciju javnih financija', uvjeren je ministar.

'Idemo s prijedlogom proračuna koji će prvi put nakon 2008. imati deficit ispod 3 posto BDP-a i uz aktivaciju državne imovine koju planiramo donijet će stabilizaciju javnog duga, a u godinama koje slijede i njegovo smanjenje', napomenuo je.

Kazao je da 'mi u Vladi kao i svakome kome je stalo do Hrvatske ne možemo biti zadovoljni s obzirom da se rejting spušta'.

'Ta odluka na neki je način rezultat stalnog oklijevanja i odgoda činjenja određenih mjera i aktivnosti. Ova Vlada toga je svjesna i ova odluka na neki je način upozorenje da tu grešku više ne smijemo ponoviti. Reformski paket i mjere koje smo si zacrtali sigurno će biti provedene u punom obujmu kako bismo popravili vjerodostojnost hrvatske države u međunarodnim okvirima', rekao je još između ostalog ministar financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:56