ISPORUKA LIJEKOVA

Ministar financija Zdravko Marić: U ponedjeljak novi sastanak s veledrogerijama

Rekao je da će na sastanku izložiti prijedloge koje su počeli na proteklim sastancima te izrazio nadu u ‘pomak prema rješenju problema‘
Zdravko Marić
 Tomislav Krišto/Cropix

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je da će u ponedjeljak biti novi sastanak s veledrogerijama koje su uvjetovale isporuku lijekova, a na sastanku će izložiti prijedloge koje su počeli na proteklim sastancima.

"U ponedjeljak je novi sastanak s veledrogerijama, razgovori će se nastaviti u 9", najavio je Marić novinarima nakon sjednice Vlade u četvrtak.

Rekao je da će na sastanku izložiti prijedloge koje su počeli na proteklim sastancima te izrazio nadu u "pomak prema rješenju problema". O detaljima će, kaže, govoriti više nakon sastanka, a vjeruje da neće doći do krize s lijekovima i opskrbom bez obzira na nekoliko proteklih dana.

Prijedlog je, kaže, na tragu onoga što su imali i prošli puta, "samo nisu stigli skroz iskomunicirati niti međusobno raspraviti".

"Nije samo pitanje ukupnog iznosa, već i puno tehničkih pitanja", dodao je Marić.

Odbacio je tezu da se te obveze države ne evidentiraju u brojkama javnih financija. "Evidentiraju se, evidentira se promjena u stanju tih obveza. Obveze prema veledrogerijama nisu jedine obveze", rekao je Marić i dodao da su ukupne obveze sada prešle deset milijardi kuna.

Ključni izazov koji trenutno imamo je, kaže, da se, generiraju nove, svaki mjesec dodatnih 220 milijuna kuna.

Napomenuo je kako je najvažnije, u financijskom smislu, osmisliti model, način da se nove obveze ne stvaraju, ali paralelno s time izmirivati postojeće obveze.

Opcija je, kaže, i da se država zaduži, "kao i neke druge izvedenice", jer "država je učinila u javnim financijama iskorake da može o takvim stvarima razmišljati". Međutim, dodao je, Vladu zanima kako staviti financijski održiv sustav da se nove obveze ne generiraju.

"Dugove moramo i trebamo rješavati. Hipotetski, što znači da ih sada u potpunosti otplatimo, ako se oni svaki mjesec ponovno generiraju 220 milijuna kuna mjesečno, to vam je već na kraju godine 2,5 milijarde kuna, pa smo opet za godinu ili dvije na razinama od nekoliko milijardi kuna", rekao je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 06:56