POGLEDAJTE VIDEO

Ministar Fuchs krenuo poljubiti kolegicu pa se našalio na račun Grlića Radmana: ‘Pa to je moj institut‘

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja danas je potpisano prvih 14 programskih ugovora s institutima i veleučilištima.

Srdačan zagrljaj Radovana Fuchsa

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja danas je potpisano prvih 14 programskih ugovora s javnim znanstvenim institutima i javnim veleučilištima.

Ugovore je potpisivao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs s predstavnicima 14 ustanova. Svako potpisivanje pozdravljano je burnim pljeskom nazočnih, a jedno je bilo posebno zanimljivo. Ministar se, naime, našalio na račun kolege iz Vlade.

- Sada ću kao Grlić Radman s obzirom da je to moj institut, našalio se Fuchs nakon potpisivanja ugovora i srdačnog pozdravljanja s ravnateljicom Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada Anom Lucić Vrdoljak. Dvoranom se prolomio glasan smijeh.

Naime, Fuchs je radio kao znanstveni savjetnik pri Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je prilikom fotografiranja na konferenciji o jačanju i proširenju Europske unije u Berlinu pokušao u obraz poljubiti njemačku šeficu diplomacije Annalene Baerbock, no ona se izmaknula. Izgledala je prilično zbunjeno i nastavila je gledati prema kamerama dok se Grlić Radman samo smješkao.

image

Boris Jokić i Radovan Fuchs

Goran Mehkek/Cropix
image

Potpisivanje prvih 14 programskih ugovora

Goran Mehkek/Cropix
image

Potpisivanje prvih 14 programskih ugovora

Goran Mehkek/Cropix

Prvih 14 znanstvenih ustanova potpisalo programske ugovore o javnom financiranju

Prvih 14 znanstvenih ustanova potpisalo je u petak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu programske ugovore o javnom financiranju za koje je rečeno da će kao novi instrument temeljito promijeniti sustav znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Ukupna četverogodišnja vrijednost potpisanih programskih ugovora je 302 milijuna eura, uključujući gotovo 20 milijuna eura dodatnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka, što je, kako je rečeno, godišnje povećanje veće od 10 posto u odnosu na 2023. godinu.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da hrvatska znanost prvi put ima cjelovit sustav i pregled planiranih sredstava i razvoja ljudskih potencijala za fiksno razdoblje, kojim ustanove mogu upravljati stavljajući znanost u zajednički okvir.

On je izrazio nadu da će taj proces i te kako preokrenuti način funkcioniranja znanosti i visokog školstva u Hrvatskoj, te da će se uspostaviti način financiranja i funkcioniranja kakav postoji u visokorazvijenim zemljama.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith zahvalio je Ministarstvu i kazao da je ugovorima Ministarstvo relativno jasno i glasno reklo što se od ustanova očekuje za sljedeće četiri godine, što za vođenje instituta od gotovo 1000 zaposlenika puno znači.

Možemo se više fokusirati na posao i raditi na ispunjenju obaveza. Nećemo danas spominjati financijski plan koji sad moramo uskladiti, i akreditaciju koju isto moramo sad prolaziti u skladu s ovima, ali imam jako pozitivan dojam da smo dobili neku vrstu stabilne budućnosti, koju nismo imali do sada, kazao je Smith.

Postupak dogovaranja s 25 javnih instituta i tri javna veleučilišta pokrenut je u listopadu ove godine. On obuhvaća troškove plaća, materijalne troškove ustanova i troškove projekata.

Do kraja godine bit će potpisani ugovori s 12 preostalih instituta i dva veleučilišta, a tijekom sljedeće godine bit će pokrenuti pregovori s devet javnih sveučilišta i preostalih 10 javnih veleučilišta, koji trebaju biti potpisani do 1. listopada sljedeće godine, rečeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 17:37